تاثیر تزریق بوپیواکایین در محل برش جراحی (Incisional Injection) برای کنترل درد بعد از اعمال جراحی پایین شکم کودکان
Abstract
کنترل درد بعد از عمل در کودکان بسیار مهم است زیرا کنترل ضعیف درد در این گروه منجر به افزایش مورتالیتی و موربیدیتی خواهد شد. تزریق موضعی داروی بی حسی به عنوان بخشی از multimodal analgesia اخیرا به عنوان روش موثر و مفید در کنترل درد بعد از عمل گزارش شده است. تزریق موضعی داروی بی دردی به عنوان روش ایمن و موثر در کاهش درد پس از جراحی ﺩﺭﺑﺰﺭﮔﺴﺎﻟﺎﻥ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺑﺮﺭﺳﯽ شده است لذا بر ان شدیم که اثر تزریق داخل برش جراحی را در کاهش شدت و شیوع درد بعد از عمل کودکان مورد مطالعه قرار دهیم.
مواد و روش کار : تعداد 72 كودك با كلاس I و II درجه بندی ASA در سنین 12 -1 سال کاندیدای جراحی پایین شکم مراجعه کننده به بیمارستان کودکان تبریز به صورت تصادفی در دو گروه تزریق داخل برش جراحی و گروه کنترل قرار گرفتند.در گروه اول پس از اتمام جراحی ml/kg1 از بوپیواکایین /1250 % تا ماکزیمم ml 20 در داخل برش جراحی داخل لایه فاشیا تزریق شد ودر گروه کنترل این تزریق انجام نشد. بعد از عمل ، درد بر اساس نمره گذاریVAS(visual analog scale) در فواصل زمانی مشخص اندازه گیری شد و همچنین زمان اولین درخواست داروی بی دردی , میزان دوز کلی داروهای ضد درد بعد از عمل و شدت و شیوع عوارض بعد از عمل در دو گروه ثبت شد.
یافته ها : نتایج آمار توصیفی و آزمون های مقایسه ی میانگین نشان داد که بیماران دو گروه از نظر متغیر های سن (0.6 p=) , وزن ( 0.8p=) , قد (0.5p=) , نسبت جنسیت در دو گروه (0.1p=) , مدت بیهوشی (0.1p=) , مدت عمل (0.38p=) , فشار دیاستولی پایه(0.1p=) , فشار سیستولی پایه (0.09p=) و ضربان قلب پایه (0.7p=) تفاوت معنی داری نداشتند ولی میانگین شدت درد و دوز کلی دارو های ضد درد بین دو گروه معنی دار بود (001/0p<). همچنین تفاوت میانگین متغیر های ضربان قلب ,فشار سیستولی و فشار دیاستولی , شدت درد و دوز کلی داروهای ضد درد در 9 زمان اندازه گیری شده بعد از عمل در هر دو گروه معنی دار است (001/0p<). بررسی تفاوت زمان اولین درخواست بی دردی بعد از عمل در دو گروه نشان داد که از 12 ساعت بعداز عمل تفاوت در خواست بی دردی در گروه مورد وشاهد از نظر آماری معنی دار نمی باشد.