بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در خصوص مکملهای غذایی و ریزمغذیها
Abstract
بدن انسان برای کارکرد مناسب، نیاز به طیف وسیعی از ریزمغذیها و درشت مغذیها دارد که بهترین راه دریافت آنها در قالب یک رژیم غذایی مطلوب است. با این حال، در شرایطی ممکن است فرد قادر به دریافت کافی برخی ریزمغذیها از طریق رژیم غذایی خود نباشد که در این شرایط مکملهای رژیمی به عنوان منبع بسیاری از مواد مغذی موردتوجه قرار میگیرند. هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان استفاده از مکملهای غذایی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز و تعیین آگاهی و نگرش ایشان در مورد ریزمغذیها بود.
مواد و روشها:
مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی بر روی جامعه هدف تمام دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1399 بود. پس از تأیید مطالعه توسط کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی تبریز و کسب مجوزهای لازم، نمونه¬گیری به صورت تصادفی انجام شد. جمعآوری دادهها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه دانش ، نگرش و عملکرد مربوط به مکملهای غذایی و ریزمغذیها انجام گرفت.
یافتهها
جمعاً 250 دانشجو با میانگین سنی 01/2 ± 51/24سال موردبررسی قرار گرفتند. میانگین نمرات دانش صحیح و دانش درک شده بررسی شوندگان به ترتیب 79/17 ± 76/39 و 14/20 ± 35/60 درصد بود. اکثریت بررسی شوندگان ( به ترتیب %8/38 و %8/48) معتقد بودند که مکمل غذایی برای همه سنین لازم است و کارکنان بهداشتی باید استفاده از مکملها را ترویج دهند.
اکثریت بررسی شوندگان (2/77 درصد) مصرف اخیر مکمل داشتند که اکثراً (52 درصد) به صورت گاهگاهی از مکمل استفاده میکردند. بیشترین علت استفاده از مکمل (%8/28) حفظ سلامت بدن بود. بیشترین مکمل مورد استفاده مکمل مولتیویتامین (4/40 درصد) بود.