استخراج و مشتق سازی هم زمان برخی اسید های چرب کوتاه زنجیر و اندازه گیری میزان آن ها در نمونه های آبمیوه و محصولات لبنی تخمیری با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی
Abstract
مقدمه: موادغذایی در اثر عوامل مختلف مانند رطوبت ، دما و زمان ماندگاری فاسد می شوند که این فساد منجر به تولید برخی از مواد شیمیایی و عوامل میکروبی می شود. اسیدهای چرب کوتاه زنجیر یک دسته از مواد شیمیایی که در اثر فعالیت باکتری ها در موادغذایی و فرآیند تخمیر مواد لبنی مانند پنیرو دوغ تولید می شوند.
هدف: هدف از این مطالعه تلفیق روش های میکرو استخراج مایع -مایع کمک شده با هوا و میکرو استخراج مایع -مایع کروماتوگرافی گازی یونیزاسیون شعله ای برای استخراج، مشتق سازی اندازه گیری همزمان پنج اسید چرب کوتاه زنجیره شامل اسید استیک، اسید پروپیونیک، اسید بوتیریک، والریک اسید و کاپروئیک اسید در آب میوه و دوغ استفاده شد.
مواد و روش: پژوهش حاضر شامل دو بخش کلی می¬باشد، که در بخش اول از بوتیل کلروفرمات به عنوان حلال استخراج کننده / مشتق ساز طی فرآیند میکرواستخراج مایع – مایع کمک شده با هوا بهره گرفته شد. درحالیکه در بخش دوم از 2- بوتانول به عنوان حلال پخش کننده و مشتق ساز طی فرآیند میکرواستخراج مایع – مایع پخشی استفاده شد.
یافته ها : در بخش اول کار پژوهشی ، تحت شرایط بهینه استخراج مقادیر تشخیص در محدوده ۹/۶ -۲/۳ نانوگرم بر میلی لیتر و حد اندازه گیری در محدوده ی ۸/۱۰-۴/۳۲ نانوگرم بر میلی لیتر و فاکتور تغلیظ ۱۸۵۲-۱۱۲۶ به دست آمد. در بخش دوم ،مقادیر تشخیص در محدوده ۸۹/۰-۶/۶ و حد اندازه گیری در محدوده ی ۱/۳-۳/۲۲ و فاکتور تغلیظ در محدوده ی ۳۶۰-۴۶۵ به دست آمدند که نشان دهنده ی کارایی بالای روش پیشنهادی است.
نتیجه گیری : این روش EF ، EnF وER بالا ، LOD ها و LOQ های کم ، تکرارپذیری خوب ، خطی بودن گسترده و اثر ماتریکس ناچیز را نشان داد.