بررسی اثر سمیت نانوذرات سیلیکای متخلخل حاوی سیس پلاتین و کورکومین بر روی سلولهای سرطانی دهان (HN5) در زمانهای مختلف و سنجش گونه های فعال اکسیژن سلولها
Abstract
درمان با داروهای گیاهی برای اهداف درمانی و پیشگیری از بیماری ها ازجمله سرطان اهمیت زیادی دارند. کورکومین ماده فعال جدا شده از ریشه گیاه زردچوبه بوده و اثرات درمانی مختلی دارد ولی به دلیل آبگریز بودن آن فراهمی زیستی آن کم است. سیس پلاتین یک داروی شیمی درمانی بر پایه ی پلاتین می باشد که برای درمان انواع مختلف سرطان ها به کار می رود. سنتز نانوذرات باعث بهتر شدن این فراهمی زیستی مواد آبگریز می شود. درسالهای اخیر با روش کامبینیشن تراپی در انکولوژی نتایج بهتری نسبت به مونوتراپی حاصل شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر سیتوتوکسیک نانوذرات سیلیکای متخلخل حاوی سیس پلاتین و کورکومین بر سلولهای سرطان دهان (HN5) و ارزیابی ROS آنها می باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه اثر سیتوتوکسیسیته نانوذرات سیلیکای متخلخل حاوی سیس پلاتین و کورکومین بر سلولهای HN5 با روش MTT ارزیابی شد. برای این کار ابتدا سلولهای HN5 کشت داده شدند و سپس نانوذرات سیلیکای متخلخل حاوی سیس پلاتین و کورکومین تیمار شده و بعد از 24، 48 و 72 ساعت ارزیابی میزان سمیت انجام گرفت. جهت ارزیابی اثر آنتی اکسیدانی از DCF-DA و DAPI استفاده شد. از جهت آنالیز آماری داده ها از آزمون t-test و توسط نرم افزار SPSS ورژن 17 انجام شده و سطح معنی داری p≤0.05 در نظر گرفته شد.
نتایج: نتیجه آزمایش MTT برای بررسی سمیت سلولی نانوپارتیکل ها در غلظت های مختلف نشان داد که در تمام غلظتها اثر سمی بر روی سلولهای HN5 داشته است. میزان غلظت موثر اثرات همزمان (کامبینیشن) داروهای سیس پلاتین و کورکومین در (SI-CUR-CIS) درسلولهای HN5 در مقایسه اثرات تکی SI-CUR یا SI-CIS کاهش معنی داری نشان داد که بیانگر این است که ترکیب دارویی سیس پلاتین و کورکومین در غلظت کمتر اثر بهتری در مقایسه با اثر تکی سیس پلاتین و یا کورکومین دارد و کامبینیشن تراپی اثر این دو دارو را بطور قابل توجهی افزایش داده است.
نتیجه گیری: با توجه به اثر سیتوتوکسیک این ترکیب بر روی سلول های سرطانی دهان، این ماده می توانند گزینه ای مناسب در طراحی داروهای ضد سرطانی مخصوصا" در ترکیب با داروهای ضد سرطانی شیمیایی باشند.