تأثیر عصاره گیاه سیر (Allium sativum) بر استرپتوکوک موتانس بزاق: مرور نظام¬مند
Abstract
مقدمه: بیماری¬های دهان و دندان از جمله مشکلات شایع مربوط به سلامت است و می¬توانند تأثیرات مختلفی بر روی سلامت و کیفیت زندگی افراد داشته باشند. سیر دارای ترکیبات گوگردی مختلف و سولفیدها و چندین ویژگی بیولوژیکی از جمله ضدباکتری می¬باشد. Streptococcus mutans عامل اصلی پوسیدگی دندان می¬باشد. بنابراین مطالعه¬ی حاضر با هدف تعیین تاثیر عصاره گیاه سیر (Allium sativum)بر استرپتوکوک موتانس بزاق (پیامد اولیه) و اثر جانبی ناشی از عصاره گیاه سیر (پیامد ثانویه) انجام گرفت.
روش کار: در این مرور سیستماتیک و متاآنالیز، پایگاه¬ داده¬های اطلاعاتی به زبان انگلیسی و فارسی (Pub Med، Cochrane Library،Google scholar، Scopus، Web of science،SID، Magiran) تا 25 فوریه 2021 بطور سیستماتیک جستجو شد. کیفیت مقالات وارد شده با استفاده از هندبوک کوکران بررسی شد و متاآنالیز با استفاده از نرم افزار RevMan 5.3 انجام گرفت و کیفیت شواهد با استفاده از سیستم درجه بندی (گریدینگ) بررسی شدند.
یافته¬ها: 93 مقاله از طریق پایگاه¬ داده¬های اطلاعاتی یافت شد. 54 مقاله با مرور عنوان و 39 با مرور چکیده مقاله غربال شدند. در نهایت 4 مقاله با حجم نمونه 171 نفر وارد مطالعه مرور سیستماتیک حاضر شدند و دو مطالعه متاآنالیز گردید. در هر چهار مطالعه، عصاره سیر در مقایسه با گروه کنترل در کاهش تعداد کلونی استرپتوکوک موتانس بزاق موثر بود. نتایج متاآنالیز با دو مطالعه نشان داد که استفاده از دهانشویه سیر، میانگین تعداد کلونی استرپتوکوک موتانس بزاق را به طور معنی¬داری کاهش داده است (Mean Difference =-3.32; 95% CI: -4.39 to -2.26).
نتیجه¬گیری: اگر چه مطالعه مروری حاضر اثرات مثبت عصاره سیر در کاهش استرپتوکوک موتانس بزاق را نشان داد، ولی فعلاً شواهد کافی برای توصیه به استفاده از عصاره سیر برای مقابله با استرپتوکوک موتانس بزاق وجود ندارد و برای نتیجه-گیری بهتر نیاز به کارآزمایی¬های بالینی بیشتر با طراحی قویتر و حجم نمونه بالاتر هست.