شناسایی و تعیین مقدار نگهدارنده ناتامایسین در آبمیوه های بسته بندی شده با استفاده از روش HPLC
Abstract
مقدمه: از آنجایی که استفاده از نگهدارنده ها در آبمیوه ها غیر مجاز می باشد پایش وجود نگهدارنده های مصنوعی جهت حفظ سلامت مصرف کننده اهمیت پیدا می کند. در این مطالعه برای اولین بار، استخراج مایع - مایع همگن مبتنی بر حلال اتکتیک با کمک سورفکتانت و در یک لوله با قطر باریک، به عنوان یک روش پیش استخراج جدید نمونه ها معرفی شده و برای جداسازی ناتامایسین از آبمیوه ها بکار گرفته شد.
هدف: شناسایی و تعیین مقدار نگهدارنده ناتامایسین در آبمیوه های بسته بندی شده با استفاده از روش HPLC بود.
روش کار: در این روش، ابتدا Tween 80 (به عنوان سورفکتانت) و یک حلال اتکتیک سه تایی محلول در آب متشکل از کولین کلرید: اسید استیک: بوتانول به محلول آبی اضافه شد و یک حالت همگن شکل گرفت. این محلول به یک لوله باریک منتقل شده و در ادامه ، محلول همگن با افزودن کلرید سدیم (به عنوان عامل جداسازی فاز) شکسته شد. با این عمل، آنالیت به صورت قطرات کوچک استخراج گردید. شناسایی و تعیین مقدار ناتامایسین با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و مجهز به دتکتور فرابنفش انجام گرفت. برای به دست آوردن بهترین نتایج، شرایط آزمایشی روش استخراج توسعه یافته با استفاده از طراحی مرکب مرکزی با متغیرهایی از جمله سورفاکتانت و حجم حلال استخراج ، pH و مقدار کلرید سدیم مورد بررسی و بهینه سازی قرار گرفته است.
نتایج: در شرایط مطلوب، حد تشخیص و حد اندازه گیری کمی (به ترتیب 78/0 و 60/2 نانوگرم در میلی لیتر) ،تکرارپذیری قابل قبول (انحراف استاندارد نسبی 9/4 و 1/7 درصد برای دقت داخل و بین روز در غلظت 25 نانوگرم در میلی لیتر) و بازیابی استخراج بالا (76%) با استفاده از روش پیشنهادی به دست آمد.
بحث و نتیجه گیری: روش پیشنهادی به طور موثر برای تجزیه و تحلیل ناتامایسین در نمونه های مختلف آبمیوه مورد استفاده قرار گرفت.