مطابقت یافتههای سونوگرافی و MRI در سکانسهای out of phase و in phase در گریدهای مختلف کبد چرب
Abstract
با توجه به محدوديت هايي سونوگرافي ازجمله وابسته به اپراتور بودن، کاهش حساسیت و ويژگي آن در شرايط خاص (چاقي شديد و ....) و مشكلات تكنیكال و نیاز به روش تصويربرداري مناسب که محدوديتهای ذکر شده را نداشته باشد و همچنین نبود مطالعات کافي در مورد میزان تطابق يافتههای سونوگرافي و MRI در مورد کبد چرب هدف از انجام مطالعه حاضر مطابقت يافتههای سونوگرافي و MRI در سكانسهای out of phase و in phase در گريدهاي مختلف کبد چرب مي باشد.
مواد و روشها: این مطالعه تحلیلي – مقطعي در بخش راديولوژي بیمارستان امام رضا (ع) واقع در دانشگاه علوم پزشكي تبريز انجام شد. بیمارانی که به هر علتی برای انجام MRI شکم معرفی شدهاند، وضعیت تغییرات سیگنال در سکانسهای out of phase و in phase توسط يك راديولوژيست مورد ارزيابي قرار گرفت وسپس با يافتههای آزمايشگاهي و سونوگرافي از نظر وجود کبد چرب مطابقت داده شد. دادههای حاصل از مطالعه به کمك نرم افزار آماري SPSS ورژن 24 و Medcalc مورد تجزيه وتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در مطالعه حاضر 120 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. میزان حساسیت و ویژگی افت سیگنال در MRI جهت تشخیص گرید 1، 2 و 3 در سونوگرافی به ترتیب برابر با گرید 1: 6/94 %، 6/50 % با cut off بیش از 3 % (افت سیگنال 3تا 17 %)، گرید 2: 2/95 %، 8/76 % با cut off بیش از 17 % (افت سیگنال 17 تا 28 %) و گرید 3: 100 %، 4/91 % با cut off بیش از 28 % بود. از طرفی بین میزان افت سیگنال و گرید سونوگرافی ارتباط همسو و معنادار دیده شد (P<0.05).