سم زدایی انجیر خشک از پاتولین با استفاده از پلاسمای سرد تحت اتمسفر
Abstract
ه فارسی
مقدمه: مایکوتوکسینها (آفلاتوکسین، پاتولین و ...) از جمله مهمترین ترکیبات تهدید کننده انجیر خشک محسوب میشود که همواره از جهت تهدید سلامت انسان و همچنین خسارت های مالی جبرانناپذیر، حایز اهمیت بودهاست. امروزه، تکنیک پلاسما سرد تحت اتمسفر به دلیل سرعت عما بالا، هزینه اندک و اثرات جانبی ناچیز بر خواص کیفی محصول، یکی از پرکاربردترین روشها، جهت فائق آمدن بر این مهم، میباشد. هدف از این مطالعه، کاهش میزان پاتولین انجیرخشک و همچنین ارزیابی خواص کیفی محصول میباشد.
مواد و روش کار: محلول از قبل تهیه شده پاتولین، در غلظتهای معین به انجیر خشک تلقیح شد. آزمایشات با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) و با توجه به شرایط و متغیرهای مرتبط آزمایشگاهی طراحی گردید. بعد از اعمال پلاسما DBD، برای اندازهگیری مقدار پاتولین از روش HPLC استفاده گرديد. همچنین ویژگی کیفی محصول شامل pH، میزان فنل کل و رنگ ظاهری محصول مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد که حداکثر میزان کاهش مقدار پاتولین (3/55 %) بعد از 15 دقیقه تیمار و ولتاژ 11 کیلوولت مشاهده شد. همچنین نتایج ارزیابی خواص فیزیکی-شیمیایی نمونهها نشان داد که افزایش زمان از 5 به 15 دقیقه و ولتاژ از 5 به 11 کیلوولت منجر به کاهش معنی دار اما اندک pH و فنل کل نمونهها شد. اما بین رنگ نمونههای تیمار شده و نمونههای کنترل، تفاوت قابل توجهی مشاهده نشد) 05/0≥. (P
نتیجه¬گیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که تیمار انجیرخشک با پلاسمای DBD به منظور کاهش پاتولین موثر بوده است؛ درحالی که تغییر قابل توجهی در رابطه با خواص فیزیکی-شیمیایی محصول مشاهده نشد. با این حال، پارامترهای پلاسما به منظور دستیابی به کاهش موثرتر پاتولین و نیز حداقل تاثیر نامطلوب بر خواص کیفی محصول، باید بهینه شود.
واژگان کلیدی: انجیرخشک، پلاسمای سرد تحت اتمسفر، پاتولین، خواص فیزیکی-شیمیایی.