تاثیر برنامه مراقبتی تحریک چند حسی بر میزان درد ناشی از معاینه چشم در شیرخواران مبتلا به رتینوپاتی: کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده
Abstract
چکیده:
مقدمه: معاینه چشم جهت بررسی رتینوپاتی نوزاد به عنوان یکی از پروسیجرهای دردناک شناخته شده است که سبب تغییرات فیزیولوژیک و رفتاری ناشی از درد در شیرخواران میگردد تحریک چندحسی یک روش ضددرد قوی است و اثر آرامبخشی آن در طی رویه دردناک به اثبات رسیده است. لذا این مطالعه به منظور تعیین تاثیر برنامه مراقبتی تحریک چند حسی بر میزان درد ناشی از معاینه چشم در شیرخواران مبتلا به رتینوپاتی انجام یافته است.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی شاهد دار تصادفی کنترل شده می باشدکه در آن50 شیرخوار که معیارهای لازم برای معاینه چشم را داشتند؛ به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند در گروه مداخله، برنامه تحریک چندحسی در حین انجام معاینه چشم اجرا گردید و گروه کنترل هیچ مداخله مازادی دریافت نکرد. میزان نمره درد هر شیرخوار در فواصل 5 دقیقه قبل، حین و 5 دقیقه بعد از معاینه چشم با ابزار سنجش درد NIPS اندازه گیری و ثبت شد تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل با اندازه گیری های مکرر، با استفاده از نرم افزار SPSS 20 انجام شد.
یافته ها: 48 درصد از شیرخواران مورد مطالعه پسر و 52 درصد دختر بودند. میزان نمره درد در هر دو گروه طی مراحل ارزیابی تفاوت معنی داری داشت (P<0/001).تغییرات شدت درد در حین معاینه در هر دو گروه معنی دار بود(P<0/001)، ولی در گروه کنترل به نسبت گروه مداخله، افزایش بیشتری داشت.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد اختلاف معنی داری در نمره درد دو گروه مداخله و کنترل در حین انجام معاینه وجود دارد. و اجرای برنامه تحریک چندحسی میزان درد را در شیرخواران در طی مراحل معاینه چشم کاهش یابد.
نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اجرای برنامه چندحسی به طور معنی داری درد نوزاد را کاهش می دهد به طوری که نوزادان گروه مداخله در حین معاینه نمره درد پایین تری نسبت به گروه کنترل داشتند.