بررسی سیمای ارایه خدمت به بیماران دیابتی تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی در دوران کرونا در ایران
Abstract
مقدمه
بر اساس تعريف سازمان بهداشت جهانی، بيماري هاي مزمن، بيماري هاي غير عفونی مي باشند كه قابل انتقال از فردی به فرد ديگر نيستند، دارای دوره طولانی بوده و عموماً به طور آهسته پيشرفت می كنند. چهار نوع اصلي اين دسته از بيماری ها شامل بيماری های قلبی عروقی، سرطان ها، بيماري های مزمن ريوی و ديابت می باشند. (1)
بیماری دیابت یکی از شایع ترین بیماری های غیرواگیر بوده و اپیدمی ناشی از آن یک چالش پیش روی سیستم سلامت عمومی بوجود آورده است. سازمان بهداشت جهانی اخیرا نسبت به بیماری دیابت اعلام وضعیت فوق العاده کرده است. افزایش میزان شیوع بیماری و هزینه های درمان طولانی مدت آن، هم برای بیماران و هم برای بخش سلامت تاثیر داشته و هزینه های اقتصادی نیز برای کشورها در بر دارد. (2)
به طور کلی دیابت را به چهار گروه دیابت نوع یک، دیابت نوع دو، دیابت حاملگی و دیابت به علل متفرقه تقسیم می شود. بیش از ۹۱ درصد دیابتی ها به دیابت نوع ۲ گرفتار می شوند. این بیماری با عوارض کوتاه مدت و بلند مدتی همراه است که در بسیاری از موارد برگشت پذیر نبوده است. (1)
این بیماری ششمین علت مرگ و میر در دنیا است و 5 الی 10 سال از عمر افراد مبتلا می کاهد. سالانه ۴ میلیون نفر به شمار دیابتی های جهان افزوده می شود و عوارض دیابت نیز در هر ده ثانیه دو قربانی می گیرد. (1)
شیوع جهانی دیابت در حدود 4/6 درصد تخمین زده شده است و بیشتر از ۲80 میلیون نفر در دنیا مبتلا به دیابت هستند و سالانه ۴ میلیون مرگ در اثر این بیماری در سراسر جهان رخ می دهد. (2)
بنا به اعلام انجمن دیابت ایران 70 تا 80 درصد افراد دیابتی از بیماری خود اطلاعی ندارند و با پیشرفت بیماری و شدت یافتن عوارض آن پی به بیماری خود می برند. (3)