مطالعه ارتباط شدت بیماری،کیفیت زندگی و میزان فاکتورهای التهابی و ظرفیت تام آنتیاکسیدانی سرم با نمایه التهابی و ظرفیت آنتیاکسیدانی رژیم غذایی در بیماران مبتلا به آرتریـت روماتوئید
Abstract
چکیده:
هدف: التهاب و استرس اکسیداتیو دو فاکتور بسیار مهم در شروع و پیشرفت آرتریت¬ روماتوئید هستند. در این میان، غذا و تغذیه در کنترل التهاب و استرس اکسیداتیو نقش بسزایی دارند. هدف از مطالعه¬ي حاضر، بررسی ارتباط شدت بیماری،کیفیت زندگی و میزان فاکتور های التهابی و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم با نمایه التهابی و ظرفیت آنتی اکسیدانی رژیم غذایی در بیماران مبتلا به آرتریت¬ روماتوئید بود.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه مشاهده¬ای-مقطعی بوده که افراد مبتلا به آرتریت¬ روماتوئید جمعیت هدف آن بودند. افراد شرکت کننده در این مطالعه شامل 100 فرد مبتلا به RA و 100 فرد به ظاهر سالم در محدوده ي سنی 20-70 سال بودند. دریافت غذایی افراد با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک ارزیابی شد و ظرفیت تام آنتی¬اکسیدانی رژیم غذایی (dTAC) و نمایه التهابی رژیم غذایی (DII) با استفاده از داده¬های آن محاسبه گردید. شدت بیماری با استفاده از پرسشنامه DAS28 مورد ارزیابی قرار گرفت. سطوح سرمی فاکتورهای التهابی شامل TNF-α، hs-CRP و TAC با استفاده از روش ELISA اندازه¬گیری شد.
یافته¬ها: نمره DII و TAC غذایی در افراد مورد به ترتیب بالاتر (002/0 P=) و پایین¬تر (07/0 P=) از گروه شاهد بوده؛ ولی اختلاف معناداری از ¬نظر میانگین TAC غذایی بین گروه¬های مورد بررسی مشاهده نشد. ارزیابی¬ ارتباط سطوح سرمی hs-CRP، TNF-α و RF با چارک¬های DII نشان داد، افزایش نمره DII با افزایش التهاب همراه است. ارزیابی ارتباط سطوح سرمی TAC با TAC غذایی نشان داد ارتباط معناداری بین این دو متغیر نیست. نمایه آنتی¬اکسیدانی غذایی ارتباط معناداری با شدت بیماری نداشت؛ این در حالی است که شاخص التهابی غذا به شکل معناداری با افزایش شدت بیماری ارتباط(001/0 P=) داشت. نتایج مطالعه حاضر نشان داد به ازای هر واحد افزایش در نمره¬ی DII شدت بیماری 11/1 واحد افزایش می-یابد. همچنین ارتباط مستقیم و معنادار سطوح سرمی hs-CRP با شدت بیماری نیز مشاهده شد. از طرف دیگر بررسی همبستگی فاکتورهای التهابی و TAC سرمی با کیفیت زندگی و شدت بیماری نشان داد سطوح بالای TNF-α و hs-CRP با کاهش کیفیت زندگی و افزایش شدت بیماری همراه بوده و همبستگی سطوح سرمی TAC فقط با کیفیت زندگی معنادار بود به طوری که افزایش TAC سرمی با کاهش کیفیت زندگی همراه بوده است. میانگین¬های TNF-α، hs-CRP و TAC سرمی در افراد گروه RA بالاتر از گروه سالم بود.
نتیجه¬گیری: نتایج مطالعه ي حاضر نشان داد رژیم غذایی با DII پایین می¬تواند نقش بسزایی در بهبود شدت بیماری در افراد مبتلا به RA داشته باشد. لذا بر اساس نتایج بدست آمده، مطالعات مداخله¬ای با رژیم-های با DII پایین برای کاهش شدت بیماری در این بیماران توصیه می¬شود.
کلید واژه¬ها: آرتریت روماتوئید، نمایه التهابی رژیم ، ظرفیت تام آنتی¬اکسیدانی رژیم غذایی