طراحی و روایی سنجی پرسشنامه غربالگری اختلالات شایع روانپزشکی در نظام مراقبتهای اولیه بهداشتی
Abstract
تشخیص دقیق اختلالات متعدد روانپزشکی نیازمند ابزارهای ساختارمند معتبر و مصاحبه های روانپزشکی است. از آنجا که یک ابزار ارزان و سریع در مراقبت های اولیه بهداشتی برای غربالگری اختلالات روانپزشکی وجود ندارد. هدف از مطالعه حاضر طراحی و اعتبارسنجی یک ابزار سریع برای غربالگری اختلالات روانپزشکی در مراجعان سرپایی به اولین سطح از ارایه دهندگان خدمات سلامت می باشد.
مواد و روش ها: محتویات ابزار (پرسشنامه) از طریق بررسی متون و نظر خبرگان جمع آوری گردید. سپس 5 گام ذیل برای تعیین روایی و پایایی پرسشنامه استفاده شد. 1) تعیین روایی محتوا با استفاده شاخص روایی محتوا (CVI) در بین 12 متخصص روانپزشکی. 2) تعیین روایی سازه (تحلیل عامل اکتشافی) 3) تعیین بهترین نقطه برش برای پرسشنامه 4) تعیین حساسیت و ویزگی پرسشنامه در مقایسه با یک استاندارد طلایی (مصاحبه روانپزشکی با استفاده از DSM) در یک نمونه یکسان 257 نفری از مراجعان سرپایی به پزشکان خانواده 5) تعیین پایایی پرسشنامه: الف) پایایی درونی با استفاده ضریب آلفای کرونباخ، ب) تعیین پایایی زمانی با استفاده از آزمون-باز-آزمون در بین 30 نفر از مراجعان سرپایی
یافته ها: بررسی متون و نظر خبرگان یک پرسشنامه 18 سوالی با طیف لیکرت با دامنه امتیاز (53-16) را طراحی نمود. شاخص روایی محتوا 91/0 و بهترین نقطه برش امتیاز 28 گزارش شد. حساسیت و ویژگی ابزار در مقایسه با استاندارد طلایی بترتیب 62/83 و 17/75 درصد گزارش شد. همچنین پایایی درونی (آلفای کرونباخ) و زمانی (ضریب همبستگی پیرسون) پرسشنامه بترتیب 83/0 و 96/0 درصد برآورد گردید.