بررسی اثربخشی برنامه "توسعه شبکه محلی زنان" برای ترغیب زنان بالای30 سال جهت شرکت در برنامه غربالگری کشوری سرطان پستان در مناطق حاشیه شهر اردبیل
Abstract
زمینه و هدف: زنان در ایران به عنوان مادران و مراقبان اصلی خانواده هستند و سرطان پستان خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد. تاثیر هنجارهای ذهنی روی رفتار غربالگری سرطان ثابت شده است و این مطالعه با هدف طراحی و توسعه شبکه محلی برای ترغیب زنان شهر اردبیل به انجام غربالگری سرطان پستان انجام گردید.
مواد و روش¬ها: این مطالعه از نوع مداخله ای بود . ابتدا دو منطقه مجزا از حاشیه شهر انتخاب و هر منطقه به 4 خوشه تقسیم و یک بخش به صورت تصادفی انتخاب شد. 426 نفر در دو گروه کنترل (155 نفر) و مداخله( 271 نفر ) وارد مطالعه شدند. پرسشنامه در 8 حیطه تنظیم شد. مداخله در طی یک ماه در شبکه های محلی زنان انجام گرفت و بعد از سه ماه پیگیری در هر دو گروه بررسی و نمرات با هم مقایسه گردید.
یافتهها: فراوانی انجام خودآزمایی پستان، معاینه بالینی و ماموگرافی قبل از مداخله در گروه مداخله به ترتیب 3.69 %، 25.46 % و 0 % بود که بعد از مداخله به 74.6 % 61.9 % و15.6 % افزایش یافت (0.001p<). دراین مطالعه متغیرهای شناختی مورد مطالعه با غربالگری سرطان پستان ارتباط معنی داری داشتند (0.001p<).
نتیجهگیری: یافته ها نشانگر اثربخشی ایجاد یا توسعه شبکه محلی در راستای تاثیر هنجارهای انتزاعی، قصد رفتاری، منافع درک شده، حمایت اجتماعی درک شده، آگاهی، خودکارآمدی در افزایش رفتار غربالگری سرطان پستان بود.
کلمات کلیدی: هنجارهای انتزاعی، منافع درک شده، حمایت اجتماعی درک شده، شبکه محلی، شبکه همسایگی