ارزیابی میزان هم خوانی و تطابق رادیوگرافی پانورامیک و CBCT در اندازه گیری ابعاد عمودی استخوان بین کرست آلوئول فک بالا و کف سینوس ماگزیلاری
Abstract
مقدمه: درمان های ایمپلنت علی رغم موفقیت بالا می توانند با عوارضی نظیر پرفوراسیون کف سینوس ماگزیلاری همراه باشند که این عارضه خود می تواند باعث کاهش میزان بقای ایمپلنتها و ایجاد سینوزیت مزمن در بیمار گردد. با وجود نقش مهم ارزیابی های رادیوگرافی در جلوگیری از بروز عوارض جراحی های ایمپلنت، هنوز اختلافات زیادی در رابطه با بهترین روش رادیوگرافی در ارزیابی های مربوط به جراحی های ایمپلنت وجود دارد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی و مقایسه ی دقت رادیوگرافی پانورامیک و CBCT در اندازه گیری ابعاد عمودی استخوان بین کرست آلوئول فک بالا و کف سینوس ماگزیلاری بود.
روش ها و مواد: اين مطالعه توصیفی-تحلیلی مقطعی بر روی 52 بیمار که طی سالهای 98-99 به بخش رادیولوژی دهان و فک و صورت دانشکده ی دندانپزشکی تبریز مراجعه کرده و دارای هر دو نوع تصاویر CBCT و رادیوگرافی پانورامیک در پرونده ی خود بودند، انجام گردید. جهت انجام اندازه گیری ها، کوتاهترین فواصل عمودی بین کرست آلوئولار و کف سینوس ماگزیلاری در کلیشه های پانورامیک وCBCT در نقطه ی میانی اینتردنتال دندان های 6 و 7 یک سمت در افراد مشابه با دقت دهم میلی متر توسط متخصص رادیولوژی دهان و فک و صورت با استفاده از نرم افزار NNT viewer اندازه گیری شد. از آمار توصیفی، شاخص ICC و آزمون همیستگی پیرسون برای گزارش و تحلیل داده ها استفاده گردید.
یافته ها: در این مطالعه، میانگین دقت تصاویر CBCT و رادیوگرافی پانورامیک برای تعیین ابعاد عمودی استخوان بین کرست آلوئول فک بالا و کف سینوس ماگزیلاری به ترتیب برابر با 6/4 ± 7/11 و 2/5 ± 8/11 بود و بین میزان دقت تصاویر CBCT و تصاویر رادیوگرافی پانورامیک همبستگی بالایی وجود داشت (P=0.000 و ICC=0.947). همچنین، بین میزان ابعاد عمودی استخوان بین کرست آلوئول فک بالا و کف سینوس ماگزیلاری گزارش شده توسط تصاویر CBCT و تصاویر رادیوگرافی پانورامیک همبستگی مثبت شدیدی وجود داشت (P<0.05 و Correlation=0.905).
نتیجه گیری: استفاده از رادیوگرافیهای پانورامیک برای ارزیابی ابعاد عمودی استخوان بین کرست آلوئول فک بالا و کف سینوس ماگزیلاری قبل از جراحی های ایمپلنت می تواند کافی باشد.