استخراج هیستامین از کنسرو ماهی تن به روش پلیمر قالب مولکولی و تعیین مقدار آن به روش کروماتوگرافی گازی
Abstract
مقدمه: با توجه به عوارض متعدد هیستامین بعد از مصرف کنسروهای ماهی از قبیل سردرد، افت فشارخون و آلرژی لازم است یک روش دقیق و سریع برای کنترل میزان هیستامین در آزمایشگاه های کنترل کیفیت مواد غذایی بکارگیری شود.
بیان هدف: هدف از این تحقیق استفاده از پلیمر قالب مولکولی (MIP) پیرولی سنتز شده بدون استفاده از اتصال دهنده عرضی، برای استخراج هیستامین در کنسروهای ماهی استان سیستان و بلوچستان می باشد. این روش بعنوان یک جاذب جدید امکان اندازه گیری هیستامین را بدون نیاز به مشتق سازی مرسوم و آماده سازی اولیه مورد نیاز دستگاه GC با دتکتور FID فراهم می سازد.
روش کار: برای این منظور 5 گرم نمونه کنسرو ماهی همگن شده در حجم 10 میلی لیتر آب مقطر در دمای محیط مخلوط شد. مخلوط به صورت دستی تکان داده شد و فاز مایع رویی به لوله آزمایش شیشه ای دیگر منتقل شد به فاز مایع رویی 60 میلی گرم جاذب MIP و NIP اضافه گردید و در مدت زمان بهینه (25 دقیقه) در حمام التراسوند قرار داده شد. سپس برای جدا سازی جاذب، مایع از روی کاغذ صافی عبور داده شد و جهت استخراج و واجذب به مواد رویی کاغذ صافی (ماده جاذب) 1 میلی لیتر متانول اضافه گردید و پس از طی زمان واجذب در اولتراسونیک به مدت 10 دقیقه سانتریفیوژانجام و یک میکرو لیتر حلال واجذب به دستگاه GC-FID تزریق شد.
نتایج: حد تشخیص و حد اندازه گیری کمی به ترتیب 06/0 و21/0 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد و محدوده خطی 25/0-100 میلی گرم بر کیلو گرم و درصد انحراف استاندارد نسبی 21/3 به دست آمد.
بحث و نتیجه گیری: مقایسه نتایج بدست آمده با نتایج روش استاندارد ملی حاکی از صحت روش پیشنهادی می باشد. اندازه گیری هیستامین با روش فوق در وقت و در هزینه آزمایشات تاثیر بسزایی دارد.