بررسی چسبندگی و پرولیفراسیون سلول های بنیادی پالپ دندان برروی اسکفلد های حاوی MTA و نانوهیدروکسی آپاتیت
Abstract
مقدمه:
پوشش پالپ یکی از روشهای درمانی در دندانپزشکی ترمیمی است که به دو روش مستقیم و غیر مستفیم انجام می شود. با وجود پیشرفت در زمینه بیولوژی پالپ، هیچ روش پوشش مستقیم پالپ به تنهایی وجود ندارد که قابل پیش بینی و اعتماد بوده و موجب حفظ حیات پالپ و عملکرد آن شود.
با توجه به وجود نتایج مثبت و قابل ملاحظه در کاربرد دو ماده نانوهیدروکسی آپاتیت و MTA در تقویت ساختارهای منیرالیزه، این مطالعه به دنبال معرفی یک ماده جدید دندانپزشکی با کاربرد در پوشش مستقیم پالپ بود.
در این طرح به بررسی سازگاری سلولی و پرولیفراسیون و چسبندگی سلول های بنیادی پالپ دندان بر روی اسکفلدهای حاوی نانوهیدروکسی آپاتیت و MTA پرداخته شد.
مواد و روش ها:
ابتدا سنتز اسکفلد با استفاده از عامل دار کردن نانوکریستالین سلولز و کایتوزان با ترکیب درصد مشخصی از MTA و HAP طبق مطالعات قبلی این تیم انجام شد.
سلول های بنیادی پالپ دندان STRO1+ در محیط DMEM و FBS 10% و AB1% پنیسیلین استرپتومایسین در فلاسک 75 سی سی کشت داده شدند و پس از ضدعفونی برروی اسکفلدها متصل شدند.
بررسی تکثیر سلولی در روز های 1 و 3 و 5 با روش MTT assay انجام گرفت. برای این منظور برای هر روز یک پلیت 96 خانه در نظر گرفته شد.
برای بررسی چسبندگی سلولی با میکروسکوپ الکترونی یک پلیت 6 خانه در نظر گرفته شد.
برای مقایسه تکثیر و میزان چسبندگی سلول های پالپ دندان در دو گروه از آزمون تی مستقل یا معادل ناپارامتریک آن و از آزمون من-ویتنی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS20 استفاده شد. مقدار احتمال کمتر از 05/0 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
نتیجه:
بر اساس نتایج این مطالعه سلول های بنیادی پالپ دندان کشت داده شده برروی اسکفلد های حاوی MTA و نانوهیدروکسی آپاتیت دارای قدرت تکثیر بالایی بوده و در مجاورت این اسکفلد ها، خاصیت توکسیک و سمی اسکفلد دیده نشد. این تکثیر سلولی در روز های 1 و 3 و 5 بیشتر از گروه کنترل بدون اسکفلد بود و در روز های 3 و 5 در گرو اسکفلد حاوی MTA و nHAP به شکل معنی داری بیشتر از گروه اسکفلد بدون محرک بود. همچنین بر اساس تصاویر میکروسکوپ الکترونی اخذ شده، این سلول ها به اسکفلد چسبیده و علاوه بر اتصال به اسکفلد ها بر روی آن تکثیر یافته و کلون تشکیل داده بودند.
نتایج به دست آمده نشان دهنده اثر مثبت اسکفلد های حاوی MTA و نانوهیدروکسی آپاتیت بر پرولیفراسیون سلول و عدم سمیت آن است. همچنین تصاویر SEM گویای چسبندگی سلولی و تشکیل کلونی های سلولی می باشد.
بحث:
بنابراین با توجه به وجود خواص معدنی زایی در این دو ترکیب و ایمن بودن آنها به نظر می رسد این اسکفلد می تواند به عنوان ترکیب موثری در پوشش مستقیم پالپ و در آینده در بازسازی بافت دندان و استخوان استفاده گردد.