مقایسه ارزش تشخیصی سونوگرافی با سی تی اسکن در تشخیص شکستگی دنده در بیماران دچار ترومای قفسه ی سینه مراجعه کننده به بخش اورژانس
Abstract
با توجه به اینکه در سالهای اخیر، نیاز به روشهای در دسترس برای تشخیص آسیبهای ناشی از تروما و هزینههای بالای تصویربرداری با سی تی اسکن به همراه خطرات ناشی از تشعشعات آن مورد بحث قرار گرفته است و با توجه با اینکه مطالعات استفاده از اولتراسونوگرافی قفسهی سینه را به دلیل توانایی تمایز بین شکستگیهای تروماتیک و یافتههای پاتولوژیک، به جای تصویربرداری با اشعه در تشخیص شکستگیهای دنده پیشنهاد داده اند، در این مطالعه بر آن شدیم تا به مقایسه ارزیابی متمرکز با سونوگرافی (FAST) با سی تی اسکن در ارزیابی شکستگی دنده بپردازیم.
روش کار: در این مطالعه از سی تی اسکن به عنوان گلد استاندارد تشخیص استفاده شد. تمام بیمارانی که بر اساس معیارهای ATLS نیاز به انجام سی تی اسکن قفسه سینه داشتند وارد مطالعه شدند. بیماران دچار ترومای قفسهی سینه، پس از ارزیابی اولیه توسط متخصص یا رزیدنت طب اورژانس، در صورت داشتن اندیکاسیون سی تی قفسهی سینه، طبق اندیکاسیون و رفرانسهای طب اورژانس و داشتن معیارهای ورود به مطالعه، در ابتدا تحت سونو قفسهی سینه در جهت تشخیص شکستگی دنده توسط متخصص طب اورژانس قرار گرفتند و سپس از بیماران سی تی قفسهی سینه به عمل آمد. بدین گونه نتایج بدست آمده از سونوگرافی قفسه سینه با نتایج حاصل از سی تی اسکن که گلد استاندارد تشخیصی ما میباشد مورد مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: در این مطالعه اکثر بیماران مرد(83%) با میانگین سنی31/20±80/49 بودند که (63%)63 مورد به علت تصادفات وسایل نقلیه و 37 مورد(37%) به علت افتادن از ارتفاع در ناحیهی قفسهی سینه دچار تروما شده بودند. در این پژوهش حساسیت سونوگرافی در تشخیص شکستگی دنده 65.2% و اختصاصیت سونوگرافی در تشخیص شکستگی 100% بدست آمد. همچنین ارزش اخباری مثبت سونوگرافی در تشخیص شکستگی دنده 100% و ارزش اخباری منفی سونوگرافی در تشخیص شکستگی 59.6% بدست آمد.