تاثیر نانوذرات نقره و کیتوزان در میزان مقاومت به جنتامیسین و سیپروفلوکساسین و بیان پمپ های افلاکس MexAB-OprM وAdeABC در سودوموناس آئروجینوزا و اسینتوباکتر بومانی مقاوم به چند دارو
Abstract
در این مطالعه، خاصیت ضد میکروبی نانو ذرات نقره و کیتوزان به تنهایی و در ترکیب با سیپروفلوکساسین ویا جنتامیسین علیه سودودوموناس آئروجینوزا و اسنتوباکتر بومانی بررسی شد. هرنوع تغییر در میزان بیان افلاکس پمپ ها و همچنین تغییر حساسیت باکتریها نسبت به آنتی بیوتیکهای سیپروفلوکساسین و جنتامیسین بررسی شد.
مواد و روشها:
خاصیت آنتی باکتریال نانوذرات سنتز شده با سه روش دیسک دیفیوژن، دراپ دیفیوژن و میکرودایلوشن براث بررسی شد. در ضمن میزان سمیت مواد سنتز شده، با روش MTT assay محاسبه گردید. همچنین تاثیر آنها بر میزان بیان ژن های افلاکس پمپ mexB, mexY, adeB, abeM از اسینتوباکتر بومانی و سودوموناس آئروجینوزا، بعد از استخراج RNA از باکتریهای مواجه شده با نانوذرات، با روش Real-Time PCR بررسی شد. همچنین MIC سیپروفلوکساسین و جنتامیسین علیه سودودوموناس آئروجینوزا و اسینتوباکتر بومانی قبل و بعد از مواجه شدن با مواد سنتز شده، بررسی شد.
یافته ها :
به علت اینکه نانوذرات بر روی محیط های آگاردار به سختی حرکت میکنند، روش میکرودایلوشن، روش مناسبی برای بررسی خاصیت ضد میکروبی نانوذرات است. MTT assay نشان داد که نانوذرات نقره و ترکیب آنها با سیپروفلوکساسین و یا جنتامیسین ، خاصیت سمی بر استم سلها دارد. در حالی که کیتوزان و نانوذرات آن به همراه ترکیب آنها با آنتی بیوتیکها، خاصیت سمی بر استم سلها نشان نداد. بررسی بیان ژنهای افلاکس پمپ، نشان داد که نانوذرات نقره ، نانوذرات کیتوزان و همچنین ترکیب آنها با سیپروفلوکساسین و یا جنتامیسین، باعث کاهش بیان افلاکس پمپ ها می شوند. ولی افزایش مقاومت نسبت به آنتی بیوتیکهای سیپروفلوکساسین و جنتامیسین، بعد از مواجه شدن با نانوذرات دیده شد.