بررسی اثرات عصاره گیاه چله داغی) Eremostachys laciniata ( بر روی تومورهای پوستی حاصل از فریک نیتریلو تری استات، دی متیل بنز )آ( آنتراسن و روغن کروتون در موش سوری
Abstract
جهت درمان ومشخص شدن مکانیسم سرطان مطالعات متعددی انجام گرفته است. فریک نیتریلوتری استات ماده سرطان¬زا است که باعث ایجاد استرس اکسیداتیو می¬شود؛ چله داغی یکی از گیاهانی است که به عنوان ضد التهاب تجویز می شود و دارای اثرات آنتی اکسیدانی است.
هدف:
بررسی اثرات عصاره گیاه چله داغی بر روی تومورهای پوستی حاصل از فریک نیتریلو تری استات، دی متیل بنز (آ) آنتراسن و روغن کروتون در موش سوری
مواد و روش کار
ابتدا عصاره چله داغی به مدت ۱هفته (ژل2 درصدی به میزان5 /0 گرم) 6 ساعت قبل از فریک نیتریلوتری استات در دوز (12 میلی گرم) استفاده شد. فریک نیتریلو تری استات بر هر موش روزانه به مدت 15 روز موضعی تجویز شد. بعداز 9 ساعت از آخرین دوز، حیوانات 7, 12- دی متیل بنز (آ) آنتراسن را به میزان60 میکروگرم در 100میکرو لیتر استون بر هر موش دریافت کردند بعداز 7 روز روغن کروتون یک میلی گرم در 200 میکرولیتر استون بر پوست موش ها هفته ای دو بار به مدت 28 هفته تجویز شدند .
نتایج:
در هفته دهم اولین تومور در گروه دریافت کننده فریک نیتریلو تری استات ، دی متیل آنتراسن و روغن کروتون مشاهده شد. گروهی که علاوه بر این عصاره نیز دریافت کرد تومور درهفته سیزدهم مشاهده شد. گروه بعدی که دی متیل بنز آنتراسن و روغن کروتون تجویز شد تومور در هفته هجدهم و در گروهی که عصاره نیز دریافت کرد تومور در هفته بیست و یکم مشاهده شد.
نتیجه کلی:
عصاره چله داغی توانایی مهار میزان تومور را در مقایسه با سایر گروهها دارد. با این حال، جهت روشن شدن مکانیسم دقیق ضد توموری عصاره چله داغی نیاز به آزمایش های بیشتر است.