بررسی اثرمحافظتی روغن دانه کدوتنبل (pumpkin seed oil) برروی آسیبهای اکسیداتیو مو
Abstract
مقدمه: روغن دانه کدوتنبل حاوی مواد مغذی و آنتی اکسیدانهای فراوانی میباشد که علاوه بر حفظ سلامت بدن، خاصیت دارویی و درمانی نیز دارد. هدف: در این پایاننامه تأثير روغن دانه کدوتنبل در كاهش آسيب اكسيداتيو مو به عنوان پيشتيمار مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
روش كار: دسته موهاي بدون سابقه رنگشدگي انتخاب شدند و به سه گروه 1- موهاي اکسید شده با اكسيدان 2- موهاي آغشته شده با روغن دانه کدوتنبل و پاكسازي فيزیکي روغن از سطح مو قبل از اكسيداسیون 3- پاكسازي از طریق شستشو با شوینده از سطح مو قبل از اکسیداسیون. سپس طيف ATR گرفته شد. بررسيهاي كمي میزان کاهش پروتئين (Protein loss) در موهاي آسيب دیده به روش لوري انجام شد. خاصيت آنتي اکسیدانی روغن دانه کدوتنبل نيز با كمك 2، 2 - دیفنيل- 1 -پيکریل هيدرازیل اندازهگيري شد.
نتایج: ميزان از دست دادن پروتئين در دستههاي سهگانه مو پس از آغشته کردن با روغن كاهش قابل توجهی را نشان داد. طيف ATR حاكي از باقي ماندن روغن در مو حتي پس از شستشو نیز بود. چهار پيك در حين اكسيداسيون دست خوش تغيير شدند كه روند ایجاد تغييرات خطي بود. ميزان خاصیت آنتي اكسيداني بر حسب RC₅₀ كه غلظتي از آنتي اكسيدان است كه 50% رادیکالهاي آزاد را كاهش ميدهد حدود50 ميکروگرم بر ميلي لیتر بدست آمد.
نتيجهگيري: روغن دانه کدوتنبل در حفاظت از مو در برابر آسيب اكسيداتيو با دو روش بررسی میزان کاهش پروتئين (Protein loss) و تغييرات طيف ATR مؤثر عمل كرد. به علاوه در این مطالعه کارآیی روشهای بررسی ATR که به مراتب سریعتر از بررسیهایی مانند از دست دادن پروتئین است در بررسی آسیبهای وارده به مو نشان داده شد.