بررسی توانایی دستورالعمل مبتنی برمعیار در مقایسه با شاخص وخامت اوژانس وسیستم نمره دهی سریع اوژانس اصلاح شده در تریاژ بیماران ترومایی
Abstract
تریاژ بیماران ترومایی در اورژانس با توجه به شیوع زیاد و مرگ ومیر بالا در کشور ما از اهمیت بالایی برخوردار است .درحال حاضر مدل ESI(emergency severity index) پنج سطحی براساس دستورالعمل کشوری در اوژانس های کشور استفاده میشود..زمانی تریاژ ایده آل کاملاصحیح انجام می شودکه مواردی از over and under triageنداشته باشیم که به شکل عملی مقدور نمی باشد.هدف از این مطالعه بررسی توانایی دستورالعمل مبتنی بر معیار در مقایسه با شاخص وخامت اوژانس وسیستم نمره دهی سریع اوژانس اصلاح شده در بیماران ترومایی میباشد.
روش کار:دریک مطالعه گذشته نگرومقطعی120 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا در سال 99که با روش ESIو دستورالعمل مبتنی بر معیار تریاژشده اند مورد بررسی قرار گرفته اند.براساس سیستم های نمره دهیISSو mREMS نمرات آنها پس از بررسی های لازم تعیین شده است .چنانچه نمره ISSبالاتر از 15و یا نمره mREMS بیمار بالاتر از 4تا6بوده باید به بخش CPR منتقل می شده و در غیر این صورت ،تریاژبه سطح پایین انجام شده است.همچنین اگر بیمار نمره ISSکمتر از 15ویا mREMS کمتر از 4تا6 داشته باید به بخش تروما تریاژ می شده است درغیر این صورت بیمار دچار تریاژ به سطح بالا شده است.
یافته ها:در این مطالعه میزان under triage (8.3درصد)که ازحداکثر میزان توصیه شده توسط کالج جراحان امریکا (5درصد) بیشتر بوده است.همچنین میزان over triage (4.1درصد) بدست آمده است. بررسي انجام شده نشان میدهد که دو معیار ESIو ISSدر تخصیص بیماران به بخشهای CPRو تروما ارتباط مستقیم ومعنی داری دارند. همچنين دو معیار CDPو ISSدر تخصیص بیماران به بخشهای CPRو تروما ارتباط مستقیم ومعنی داری دارند. دو معیار ESIو mREMSدر تخصیص بیماران به بخشهای CPR و تروما مستقل عمل نموده ودر یک راستا نمی باشند. همچنين دو معیار CDPو mREMSدر تخصیص بیماران به بخشهای CPRو تروما مستقل عمل نموده ودر یک راستا نمی باشند.