بررسی میزان موفقیت و عوارض جراحی یک عضله ی چشم و ارتباط آن با ویژگی های بالینی در استرابیسم افقی
Abstract
استرابیسم حالتی است که در آن محورهای بینایی دو چشم با هم همسان نیستند؛ این عدم همسانی محور چشم ها می تواند همراه با اختلال حرکات یک یا هر دو چشم، دوبینی، کاهش دید، ناراحتی چشمی، سردرد و یا وضعیت غیر طبیعی سر شود. با توجه به اهمیت کمترین مداخله و نتایج متغیری که مطالعات در این زمینه دارند و نبود مطالعه ی مشابه در منطقه، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی نتایج جراحی یک عضله در بیماران مبتلا به استرابیسم افقی انجام شد.
مواد و روش ها:
در این مطالعه ی مقطعی پس از تایید طرح توسط کمیته اخلاق زیستی منطقه پژوهشگر با کسب اجازه از ریاست مرکز نیکوکاری به بایگانی مراجعه کرده و پرونده تمامی بیمارانی که با تشخیص استرابیسم حسی، استرابیسم افقی، ایزوتروپیا، اگزوتروپیا طی ۱۰ سال بستری شده اند را استخراج کرده و اطلاعات مورد نیاز مطالعه را در فرم جمع آوری اطلاعات که از پیش توسط پژوهشگر تدوین شده است وارد شد. اطلاعات جمع آوری شده شامل اطلاعات دموگرافیک(سن و جنس)، ویژگی های بالینی بیمار(نوع استرابیسم، درجه انحراف پیش و پس از جراحی، مادرزادی یا اکتسابی بودن، وجود آمبلیوپی و حدت بینایی)، نوع عمل جراحی، اندازه عضله برداشته شده، عوارض جراحی و طول مدت پیگیری بود.
یافته ها:
در این مطالعه 29 بیمار وارد مطالعه گردید که از این بین 10 بیمار (34.5%)اگزوتروپیا و 19(65.5%) بیمار ایزوتروپیا بوده است.در این مطالعه جنسیت مذکر به طور معنی داری در گروه اگزوتروپیا بیشتر بوده است. میزان موفقیت جراحی یک عضله چشمی در بیماران مبتلا به استرابیسم افقی با نوع استرابیسم ارتباط معنی داری نداشته است.عوارض جراحی یک عضله چشمی در بیماران مبتلا به استرابیسم افقی در دو گروه تفاوت معنی داری نداشته است ویژگی های بالینی در بیماران مبتلا به استرابیسم افقی که تحت جراحی یک عضله ی چشمی قرار گرفتند تفاوت معنی داری نداشته است.همچنین بین ویژگی های بالینی و میزان موفقیت جراحی در بیماران مبتلا به استرابیسم افقی که تحت جراحی یک عضله ی چشمی قرار گرفتند ارتباطی وجود نداشت.