بررسی نتایج زودرس عمل جراحی کوارکتاسیون آئورت در نوزادان و شیرخواران وکودکان
Abstract
کوارکتاسیون آئورت یک بیماری مادرزادی قلبی شایع در بین نوزادان و کودکان که بروز عوارض این بیماری باعث کاهش طول عمر و کیفیت زندگی بیمار در سنین کم حتی پس از ترمیم عارضه می شود. با شناخت عوارض و پیامدهای پس از جراحی می توان در انتخاب روش جراحی و همچنین پیشگیری رویکرد بالینی مناسب تری اتخاذ نمود. با توجه به اهمیت موضوع، در این مطالعه به بررسی عوارض زودرس عمل جراحی کوارکتاسیون آئورت در نوزادان و شیرخواران وکودکان پرداخته شد.
مواد و روش ها
دراین مطالعه که یک مطالعه cross sectional (مقطعی) میباشد ،کودکان یک ماهه تا 15ساله مبتلا به کوآرکتاسیون طبیعی (Native) COA در بیمارستان شهید مدنی از تاریخ 1390لغایت 1398 تحت عمل جراحی باز قرارگرفته اند وارد مطالعه خواهند شد معیارهای ورود به مطالعه، تمام بیماران مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی کوارکتاسیون آئورت یک ماه تا 15 ساله با نارسایی قلبی خواهد بود که به بیمارستان شهید مدنی تبریز مراجعه کرده اند. معیارهای خروج از مطالعه کودکانی خواهند بود که ضایعه غیر قلبی همراه دارند درپایان میزان موفقیت آمیز بودن اصلاح جراحی بلافاصله بعد از عمل با استفاده از اکوکاردیوگرافی ،میزان بروز عوارض عصبی، عوارض آسیب عروقی،عوارض ترومبوآمبولی ،کریز هیپرتانسیون سیستمیک،نیاز به عمل جراحی مجدد ویا بالون آنژیوپلاستی در پیگیریهای بعد از عمل ، میزان مرگ ومیر مورد برسی قرار خواهد گرفت.
یافته ها
در نهایت در این مطالعه مقطعی 115 کودک با میانگین سنی 5/40 ± 4/18 ماه وارد مطالعه شده بودند که 3/71 % پسر بودند. میانگین وزن کودکان 2/5 ± 4/6 کیلوگرم بود. به طور کلی در3/71% عوارض مشاهده شد. در 4/17 % عارضه عصبی به صورت تشنج بود. بیشترین عارضه مربوط به افزایش فشار خون (3/32 %) و آسیب عصبی (4/17 %) و کمترین عارضه مربوط به عفونت (6/9 %) بود. تعداد موارد تحت بالون آنژیوپلاستی به علت تنگی 1/19 % (22 مورد) بود و نیاز به جراحی مجدد نیز در هیچ یک گزارش نشد. میزان مرگ و میر در بین کودکان 4/10 % (12 مورد) بود و در کودکان کمتر از 18 ماه مشاهده شد. میانگین میزان گرادیان یک روز بعد و 2 هفته بعد و 3 ماه بعد از جراحی به طور معناداری کمتر از قبل از جراحی بود. همچنین میزان باقی ماندن کوارکتاسیون آئورت یک روز بعد و 2 هفته بعد و 3 ماه بعد از عمل جراحی به ترتیب 8/34 %، 33 %، 6/22 % بود.