بررسی اثرات استرس جلسه دفاع از پایان نامه بر روی عملکرد شناختی و تغییرات کورتیزول بزاقی در دانشجویان پزشکی
Abstract
در این مطالعه میزان استرس، عملکرد شناختی و غلظت کورتیزول بزاق دانشجویان در شب قبل از دفاع پایان نامه و یک روز عادی بدون استرس مقایسه گردید. خلاصه:
مقدمه: استرس جز جدایی ناپذیر زندگی انسان می باشد. در واقع استرس یکی از مکانیسم های لازم برای بقای موجودات زنده بوده است که توسط انتخاب طبیعی حفظ شده است. با این حال استرس نباید برای انسان تبدیل به حالت بیمارگونه و آزار دهنده شود چرا که استرس می تواند در دراز مدت اثرات تخریبی زیادی بر بدن بگذارد و زندگی فرد و اطرافیان وی را مشکل سازد. یکی از عواملی که باعث ایجاد استرس در بسیاری از افراد می شود آزمون های تحصیلی و سخنرانی در جمع است. جلسه دفاع از پایان نامه هر دوی این استرس ها را شامل می شود. در این مطالعه میزان استرس، عملکرد شناختی و غلظت کورتیزول بزاق دانشجویان در شب قبل از دفاع پایان نامه و یک روز عادی بدون استرس مقایسه گردید. هدف کلی این تحقیق بررسی اثرات استرس (واقعی) دفاع پایان نامه بر عملکرد شناختی و میزان تغییرات کورتیزول بزاق در دانشجویان پزشکی است. در این تحقیق، شرایط استرس شبیه سازی نشده است و آزمودنی ها در شرایط استرس واقعی نمونه گیری شدند.
روش کار و مواد: در این طرح ۱۸ دانشجوی پزشکی دختر و پسر به عنوان آزمودنی انتخاب شدند و بعد از اخذ رضایت نامه کتبی آگاهانه، یک شب قبل از برگزاری جلسه دفاع از پایان نامه اقدام به اخذ نمونه بزاق و آزمون های شناختی توسط نرم افزار گردید. آزمون دسته بندی کارت ویسکانسین، استروپ ساده، ریکشن تایم، حافظه عددی وکسلر و پرسشنامه اضطراب بک و الایزا برای سنجش کورتیزول بزاق استفاده شد. همه این آزمونها مجددا در یک روز معمولی بدون استرس پس از جلسه دفاع از پایان نامه نیز به عمل آمدند.
یافته ها: نتایج به دست آمده نشان داد که استرس جلسه دفاع، به شدت موجب افزایش کورتیزول بزاقی، علائم اضطرابی در آزمون بک و کاهش توانایی های شناختی مانند حافظه می شود.