تاخیر بین بروز استروک و ارزیابی اولیه در بخش اورژانس
Abstract
اختلالات مغزی عروقی به کلیه ی عملکردهای غیر طبیعی سیستم عصبی مرکزی اطلاق میشود که در اثر ازهم گسیختگی سیستم طبیعی خونرسانی مغز به وجود میآید. بر اساس مطالعات انجام شده حدود دو سوم موارد سکته مغزی در سن بالای 65 سال روی میدهد. آمار سکته مغزی در ایران نیز چندان مناسب نیست. بر این اساس با توجه اهمیت موضوع از نظر بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی، کمبود اطلاعات اپیدمیولوژیکی سکتههای مغزی و همچنین اهمیت شناخت دقیق علایم آن و اهمیت تشخیص زود هنگام و به موقع آن جهت درمان و مداخله سریع بیماران با استروک بر آن شدیم تا به بررسی میزان تاخیر در ارزیابی در بخش اورژانس از زمان بروز اولین علایم در بیمار بپردازیم و علل موجود را مورد ارزیابی قرار دهیم. تا ضمن تکمیل آمارهای میدانی و اپیدمیولوژیکی منطقه و مقایسه آن با بررسیهای مشابه در کشورهای خارجی، اطلاعات مفیدی را جهت اقدامات بعدی و برخورد با بیماران در اختیار داشته باشیم و راه گشای مطالعات بعدی باشیم.
مواد و روشها:
بیماران مراجعه کننده به بخش اورژانس بیمارستان امام رضای تبریز در سال 1398 که با شک به سکته مغزی جهت ارزیابیهای تشخیصی تحت بررسی قرار گرفته اند و سکته مغزی در آنها مسجل شده است وارد مطالعه شده که حجم نمونه به صورت تمام شماری بود و اطلاعات از پرونده بیماران استخراج شد.
یافتهها:
در این مطالعه ۸۳۰ بیمار مورد مطالعه قرار گرفت که میانگین سنی در حدود ۷۲ سال بوده است. تنها 6/23درصد بیماران با EMS به اورژانس اورده شده بودند بقیه توسط همراهان و با وسیلهی شخصی مراجعه نموده بودند. ۶/۵۱ درصد بیماران مونث و ۴/4۸ درصد بیماران مذکر بودند. 1/27درصد بیماران سابقهی بیماری قلبی عروقی، ۸/6۱ درصد سابقهی بیماری زمینهای و 9/13درصد سابقهی سکتهی مغزی قبلی داشتند. در این مطالعه بین مدت زمان مراجعه به اورژانس و تست تکلم و تست صورت مثبت ارتباط معنی داری وجود داشت و در بیماران با تست صورت مثبت و تست تکلم مثبت با افزایش مدت زمان بین بروز علایم و مراجعه به بیمارستان ارتباط معنی داری وجود داشت.