تاثیر سطح توپوگرافی پوشش دار با پلیمر حساس به دما در تمایز سلولهاي بنیادي مزانشیمی بافت چربی انسانی به سلول های شبه کراتینوسیت و ایجاد صفحه سلولی
Abstract
سلول های بنیادی از مهمترین عناصر در مهندسی بافت و پزشکی بازساختی با توانایی تمایز به سلولهایی با عملکرد ویژه می باشند. عوامل مختلفی از قبیل توپوگرافی و مخصوصا سطوح ایجاد شده با شکل سلول نقش بسیار مهمی در تمایز این سلول ها دارند. فناوری مهندسی ورقه های سلولی با استفاده از پلیمرهای حساس به حرارت رویکردی جدید در زمینه کشت سلول فراهم کرده است که با حداقل میزان اثرات مخرب بر روی ماتریکس خارج سلولی منجر به جداسازی راحت تر سلول ها از بستر کشت سلولی می شود.
روش کار:
در این مطالعه بستری از جنس پلیمر پلی دی متیل سایلوکسان حاوی پرینت شکل سلولهای کراتینوسیت پوستی و متصل به پلیمر حساس به حرارت ایزوپروپیل آکریل آمید ایجاد شده و سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی به مدت ۱۴ روز بر روی این بستر کشت داده شدند. سپس تمایز این سلول ها به سلول های شبه سلولهای کراتینوسیت با استفاده ازروش PCR کمی و توسط مارکرهای اختصاصی سلول کراتینوسیت بررسی شدند.
نتایج:
بستر حاوی پرینت شکل سلول کراتینوسیت و متصل به پلیمر حساس به دما به طور موفقیت آمیز ایجاد شده و سلول های بنیادی بافت چربی به مدت ۱۴ روز بر روی آن کشت داده شدند. مشاهده شد که تمام مارکرهای اختصاصی کراتینوسیت یعنی اینولاکرین، سیتوکراتین 14 و p63 در سلول های شبه کراتینوسیت افزایش بیان داشته اند. در صورتی که این افزایش بیان در سلول های AT-MSCs کشت شده بر روی بستر فاقد پرینت شکل سلول که به عنوان کنترل منفی بودند مشاهده نشد. این نتایج بیانگر تأثیرمثبت بستر ایجاد شده بر روی القای تمایز سلول های بنیادی می باشد. همچنین رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ائوزین صحت ایجاد صفحه سلولی شبه کراتینوسیت را تایید نمود.