بررسی عوامل مرتبط با اضطراب دوران بارداری در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی تبریز
Abstract
اضطراب دوران بارداری گاهی به عنوان یک مکانیزم طبیعی برای مقابله با نگرانی ذهنی مادر درباره بچه دار شدن تلقی می شود که می تواند مادر را برای بارداری و تغییرات همراه آن آماده سازد، اما نگرانی و اضطراب می تواند شکل بیماری به خود گرفته و چنان شدت یابد که بهداشت روانی مادر را تحت تاثیر قرار دهد. اضطراب در بارداری و بعد از زایمان هر دو با عوارض نامطلوب بر سلامتی مادر و کودک همراه می باشند هدف از مطالعه حاضر، بررسی عوامل مرتبط با اضطراب دوران بارداری در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی تبریز می باشد.
مواد و روش ها:
مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است که گروه هدف 532 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز می باشند که حداقل 6 هفته باردار می باشند و به روش نمونه¬گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. عوامل مرتبط با اضطراب دوران بارداری در 6 حیطه فاکتورهای روانشناختی و روانپزشکی، فاکتورهای مرتبط با حمایت های اجتماعی و ارتباط زناشویی، فاکتورهای اجتماعی، دموگرافیک و اقتصادی، فاکتورهای مرتبط با استرس دریافت شده و حوادث ناگوار زندگی، فاکتورهای مرتبط با بارداری و مامایی و فاکتورهای شخصیتی می باشد.که به منظور بررسی عوامل مرتبط با اضطراب دوران بارداری در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز در سال 98-97 انجام شد.
یافته ها:
در مطالعه ی حاضر ۳۷.۵ درصد مادران اضطراب داشتند.بیشتر سن زنان مورد مطالعه بین ۲۱-۳۰ سال بوده است.بیشترین میزان تحصیلات در مادران باردار و همسران مورد مطالعه در سطح دیپلم بوده است.بین سطح تحصیلات، سن مادر باردار، سن همسر، میزان تحصیلات همسر، هفته ی بارداری ، استفراغ وخیم بارداری، سابقه ی سیفلیس، سابقه ی ایدز، سابقه ی پره اکلامپسی و ... و وجود اضطراب ارتباطی یافت نشد.