بررسی وضعیت سلامت روانی سالمندان شهر تبریز
Abstract
با توجه افزایش جمعیت سالمند در ایران واهمیت سلامت روانی آنها در ارتقای کیفیت زندگی و سلامتی این مطالعه طراحی شده است تا با تعیین اختلالات روانپزشکی شایع و مشکلات روانشناختی مهم بتوان برنامه مناسب اجرا کرد.
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی توصیفی میباشد.برای تعیین نمونه ها از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد. در این مطالعه 150 خوشه بیست خانواری به طور تصادفی و بر اساس نتایج سرشماری جمعیت و نیز استفاده از سرخوشه های بررسی های بهداشتی قبلی انتخاب شدند. در مطالعه حاضر تمام سالمندان که در این خوشه ها بودند وارد مطالعه شدند تمام تحليل هاي آماري با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد. در تمام تحلیل های آماری 05/0a= در نظر گرفته شد. شیوع اختلالات روانپزشکی از تقسیم تعداد موارد شناخته شده به کل جمعیت سالمند بررسی شده محاسبه شد. برای ارایه یافته های متغییرهای کمی از شاخصهای مرکزی و پراکندگی استفاده شد. برای تحلیل داده های کیفی از در صد استفاده شد. جهت مقایسه شیوع در گروههای تحصیلی، سنی و سایر موارد از آزمون آماری Chi-Square استفاده شد. براي کنترل متغيرهاي مزاحم/مخدوش کننده، با شناسايي اين متغيرها مزاحم به حذف با کنترل آنها اقدام شد. جهت شناسايي متغيرهاي مخدوش کننده از سئوالات بسته و باز استفاده شد. در حين اجراي تحقيق نيز به شناسايي متغيرهاي مزاحم / مخدوش کننده دقت کافي به عمل آمد و با اتخاذ روش تحقيقي و آماري مناسب کنترل شد. در صورت لزوم متغير هاي مزاحم به عنوان متغير مستقل وارد مطالعه شدند.
یافته ها: 1000 سالمند 60 ساله و بالاتر مورد مصاحبه روانپزشکی قرار گرفتند که 9/43 درصد (545 نفر) مرد و 1/56 درصد (581 نفر) آنها زن بودند در کل 5/38 درصد سالمندان به نوعی اختلال روانی مبتلا بودند و این شاخص در زنان 2/47 درصد و در مردان 3/27 درصد بود .