مقایسه سونوگرافی کنار بستر ریه و BNP در تشخیص نارسایی حاد قلبی در دپارتمان اورژانس
Abstract
نارسائی احتقانی قلب نارسائی ماهیچه قلب است که باعث به وجود آمدن احتقان ریوی و در نهایت ورم ریوی می شود که علیرغم پیشرفت های درمانی اخیر، همچنان یک سندرم پیشرونده با مرگ و میر بالاست که شیوع و بروز آن طی دهه اخیر افزایش یافته است. سونوگرافی ریه به عنوان یک وسیله موثر در بررسی تنگی نفس حاد شناخته شده که در افتراق بین نارسائی حاد قلب و علل غیر قلبی تنگی نفس حاد مورد استفاده قرار می گیرد لذا در این مطالعه به بررسی مقایسه ای یافته های سونوگرافیک ریه در بیماران نارسائی حاد قلب با میزان BNP پرداخته شده است.
روش¬کار و مواد: این مطالعه در اورژانس مرکز آموزشی درمانی امام رضا(ع) تبریز در سال1396-1395 انجام شد. برای بیماران بدو ورود به اورژانس پس از شرح حال گیری، هردو تست استاندارد طلایی (BNP) و سونوگرافی کنار بستر ریه انجام شد. برای اطمینان از Blinding سونوگرافیست ، سونوگرافی همزمان با خونگیری انجام شد و سونوگرافیست قبل از انجام آن از نتیجه BNP اطلاع پیدا نکرد. حین انجام سونوگرافی در صورت وجود B-Line های متعدد که حداقل 3 میلی متر باهم فاصله دارند تشخیص ادم ریه در زمینه نارسایی قلبی برای بیمار مطرح شد.
یافته ها: تعداد افراد شرکت کننده در این مطالعه 108 نفر بود که 54.6 % از آنها را مردان و45.4 % را زنان تشکیل می¬دادند. ضریب همبستگی بین متغیرهای عرض و تعداد خطوط کرلی 0.79 ، بین متغیرهای NT.ProBNP و عرض خطوط کرلی 0.65 و بین NT.ProBNP و تعداد خطوط کرلی 0.77 بود که نشان دهنده ی همبستگی مثبت معنادار می باشد.(p=0.00). سطح زیر نمودار راک مربوط به پیش بینی مرگ و میر توسط متغیر عرض خطوط کرلی معادل 0.84 با حساسیت و ویژگی 78% و 82 % به دست آمد. همچنین سطح زیر نمودار راک مربوط به پیش بینی مرگ و میر توسط متغیر تعداد خطوط کرلی معادل 0.84با حساسیت و ویژگی 77% و 69 % و سطح زیر نمودار مربوط به متغیر NT.ProBNP معادل 0.78با حساسیت و ویژگی 72% و 77 % به دست آمد.