بررسی کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به بیماریهای تاولی اتوایمیون
Abstract
بیماریهای تاولی اتوایمیون تأثیر بسزایی در کیفیت زندگی این بیماران دارند و درمان با داروهای کورتیکواستروئیدها و داروهای تضعیفکننده سیستم ایمنی نیز میتواند در کیفیت زندگی این بیماران تأثیرگذار باشند. بنابراین توجه به کیفیت زندگی و وضعیت روانی همانند وضعیت بالینی در این بیماران اهمیت دارد و در این مطالعه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماریهای تاولی اتوایمیون بررسی شد.
روشها و مواد: این مطالعه مقطعی بر روی افراد بالای 16 سال مبتلا به بیماری تاولی اتوایمیون مراجعهکننده به درمانگاه تخصصی پوست و موی بیمارستان سینا تبریز در بازهی زمانی فروردین 99 به بعد به مدت 6 ماه که توسط متخصص پوست و مو و بر اساس تظاهرات بالینی ، یافتههای آزمایشگاهی ، هیستوپاتولوژی و یافتههای ایمونوفلورانس تشخیص قطعی دادهشدهاند ، انجام شد. 3 پرسشنامه شامل1- اطلاعات دموگرافیک و بیماری تاولی اتوایمیون2- کیفیت زندگی بر اساس پرسشنامه ABQOL و 3-شدت بیماری بر اساس پرسشنامه ABSIS. توسط بیمار تکمیل شد. سپس دادهها توسط آنالیز توصیفی و تحلیلی با نرمافزار SPSS تحت تجزیهوتحلیل آماری قرار گرفت.
یافتهها: در این مطالعه 100 بیمار موردبررسی قرار گرفتند. سن بیماران 2 ± 52 سال بود . در بیماران بررسیشده، 44 نفر(44 %) مرد و 56 نفر (56 %) زن بودند. 76 نفر (76 %) بیماران به Pemphigus vulgaris، 6 نفر (6 %) مبتلا به Pemphigus foliaceous، و 18 نفر(18 %) به Bullous pemphigoid مبتلا بودند. پرسشنامه کیفیت زندگی بیماری خود ایمنی بولوس (ABQOL) توسط بیماران پر شد. میانهی پاسخ بیماران محاسبهشده 6 و مینیمم امتیاز 0 و ماکزیمم امتیاز 27 بود. شدت بیماری نیز با مقیاس ABSIS امتیازبندی شد. میانهی امتیاز بیماران، 1 محاسبه شد و مینیمم امتیاز 0 و ماکزیمم امتیاز 75/81 بود. ارتباط بین کیفیت زندگی با مقیاس ABQOL و شدت بیماری بر اساس ABSIS نشان داد کیفیت زندگی با مقیاس ABQOL با شدت بیماری بر اساس ABSIS رابطهی مستقیم معنیدار دارد(001/0P value= ، 380/0Correlation Coefficient=). کیفیت زندگی با مقیاس ABQOL با نوع بیماری( 095/0 P value= ) و جنسیت (153/0P value=) ارتباط معناداری نداشت .کیفیت زندگی با مقیاس ABQOL با سن بیماران رابطهی معکوس معنیدار اما ضعیفی داشت (049/0P value= ، 139/0-Correlation Coefficient=).