فراوانی تب و نوتروپنی در بیماران تحت رادیوتراپی ناحیه لگن نگارنده
Abstract
امروزه از رادیوتراپی به عنوان یک روش درمانی اصلی برای تومور های ناحیه لگن استفاده می شود که در بسیاری از موارد این روش درمانی در همراهی با عمل جراحی و شیمی درمانی به صورت ادجونت و یا نئوادجونت می باشد. از جمله بدخیمی هایی که با استفاده ار این روش درمانی می شوند تومورهای توپر ناحیه لگن مانند سرطان رکتوم، سرطان مثانه، سرطان دهانی رحم، سرطان تخمدان و سرطان پروستات می باشد. در گذشته استفاده از رادیوتراپی همراه عوارضی چون بروز لنفوپنی و نوتروپنی و به طبع تب به دنبال آنها بوده است.
روش کار:در مطالعه ی آینده نگر حاضر تعداد ۵۱ مریض مبتلا به تومور های ناحیه لگن که در مرکز آموزشی درمانی شهید مدنی تحت درمان با روش های مختلف رادیوتراپی قرار گرفتند به صورت آینده نگر به مدت پنج الی هفت هفته تحت بررسی از نظر تغییرات درچه دمائی بدن و تعداد نوتروفیل ها قرار گرفتند. و نتایج حاصل در در چارت های از پیش طراحی شده وارد و سپس از داده ها با اتفاده از نرم افزار آماری مورد تحلیل قرار گرفتند.
نتایج: در این مطالعه درپی بررسی دادها ی بدست آمده مشاهده گردید که تنها ۱۰ مورد از بیماران دچار تب (معادل ۶/۱۹ درصد) و ۱۳ نفر دچار نوتروپنی (۵/۲۵ درصد) شده اند. و تنها ۳ (۸/۵ درصد) نفر به طور همزمان تب و نوتروپنی داشتند. به عبارت دیگر تغییرات درجه ی حرارت بدن به دنبال رادیوتراپی معنی دار نبوده در حالی که تغییرات در تعداد نوتروفیل، لنفوسیت ها و پلاکت ها معنی دار بوده است. از طرفی ارتباط بین تغییرات دمای بدن و تعداد نوتروفیل ها معنا با متغیر های سن و جنسیت چه قبل از انجام پروسه ی درمان ی و چه پس از آن معنا دار نبودند.