مقایسه گیر روکش های موقت ساخته شده با میلینگ ماشین حاصل از طراحی در دو نرم افزار Exocad و DentalShape3 System
Abstract
مقدمه: موفقیت در ساخت روکش های موقت به میزان زیادي به گیر کافی آنها بستگی دارد. گرچه امروزه استفاده از CAD-CAM روشی متداول برای ساخت این روکش ها محسوب می شود، با این حال وجود پیش فرض های متفاوت در هرکدام از سیستم های طراحی و ساخت کراون نهایتا منجر به ایجاد فضاهای متفاوتی بین سطح داخلی روکش و سطح خارجی دندان تراش خورده شده و به مقدار گیر متفاوتی در روکش ها منجر خواهد شد. هدف مطالعهی حاضر بررسی و مقایسه ی میزان گیر روکش های موقت ساخته شده با میلینگ ماشین حاصل از طراحی در دو نرم افزار Exocad و 3Shape dental system بود.
روش ها و مواد: اين مطالعه توصیفی-مداخله ای، 45 عدد روکش موقت بر اساس پیش فرض های هر یک از نرمافزارها ساخته و بررسی گردید. بدین منظور، ابتدا یک دندان پرمولر سالم به صورت Pre Operative Model توسط اسکن لابراتوآری 3Shape اسکن گردید. سپس دندان با معیارهای استاندارد، تراش داده شد و بر اساس فایل pre-app، روکش نهایی طراحی گردید. فایل های طراحی شده توسط دستگاه میلینگ imes-icore 350i با استفاده از بلوک PMMA ساخته و با Temp-band سمان شدند. گیر روکش ها با تست Pull out از طریق وارد آوردن نیرویی با سرعت 5/0 میلی متر بر دقیقه توسط دستگاه Universal Testing Machine و سپس اندازه گیری نیروی مورد نیاز برای خارج کردن کوپینگ ها، سنجیده شد.
یافته ها: در این مطالعه، میانگین نیروی مورد نیاز برای خارج کردن کوپینگ ها در روکشهای موقت ساخته شده بر اساس طراحی در نرمافزار Exocad برابر با 1/15 ± 8/66 نیوتن و روکشهای موقت ساخته شده بر اساس طراحی در نرمافزار 3Shape dental system برابر با 3/11 ± 5/69 نیوتن بود. مقایسه ی این میانگین ها حاکی از آن بود که بین میزان نیروی مورد نیاز برای خارج کردن کوپینگها در روکش های موقت ساخته شده بر اساس نرمافزارهای Exocad و 3Shape Dental System تفاوت معنیداری وجود نداشت (P=0.335).
نتیجه گیری: استفاده از هر دو نوع Exocad و 3Shape Dental System می تواند روکشهای موقت با گیر مناسب جهت درمان های دندانپزشکی را حاصل آورد.