مطالعه جایگاه کنونی نسخه نویسی و نسخه پیچی الکترونیکی در تبریز و مقایسه آن با مدل های بین المللی
Abstract
مقدمه: نسخه نوشتاری مبتنی بر کاغذ با خطاهای نسخه نویسی و نسخهپیچی همراه است و از دلایل طرح نسخه نویسی الکترونیکی است. در حال حاضر نسخهها بصورت توأمان کاغذی و الکترونیکی هستند. استفاده از نسخه الکترونیکی میتواند باعث صرفهجویی در وقت، افزایش ایمنی بیماران، بهبود خدمت به آنها و کاهش هزینهها شود.
هدف: تعیین جایگاه کنونی نسخه الکترونیکی در بیمارستانهای تأمین اجتماعی تبریز و مقایسه آن با مدل های بین المللی است.
مواد و روشها: مطالعه از نوع توصیفی مقطعی و جامعه آماری به صورت نمونه در دسترس میباشد و پرسشنامهها توسط 38 نفر از پزشکان (32 نفر) و داروسازان (6 نفر) بیمارستانهای 29 بهمن و عالینسب تکمیل شدهاند. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS25 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتهاند.
یافتهها: نتایج بدستآمده نشانداد استفاده از سیستم نسخه الکترونیکی از نظر اکثر داروسازان و پزشکان بیمارستانهای تأمین اجتماعی تبریز که در این طرح شرکت کرده اند باعث کاهش خطا در درمان دارویی، مفید برای سازماندهی اطلاعات دارویی، بهبود دارورسانی با دردسترس بودن سوابق دارویی بیمار و کاهش هزینهها میشود. بیش از نیمی از پرسش شوندگان معتقدند کار با نسخه الکترونیک راحت است و موجب کاهش تماس فیزیکی و انتقال انواع بیماری، کاهش کسورات بیمهای و ارتباط راحت با بیمه میشود. ولی لازم است تمهیداتی برای بروز رسانی نرمافزار نسخه الکترونیکی اندیشیده شود. نتایج مطالعه حاضر در بیشتر موارد با تحقیقات انجام شده در سایر کشورها همخوانی دارد.
نتیجهگیری: استفاده از نسخه الکترونیکی کاهش خطا در درمان دارویی، کاهش هزینهها، بهبود دارورسانی با دسترسی به سوابق دارویی و سازماندهی اطلاعات دارویی را به همراه دارد. جهت بهرهمندی هرچه بهتر و بیشتر از سیستم نسخه الکترونیکی نیازمند تقویت زیرساختها از جمله اینترنت، بهروزرسانی بهموقع و ایجاد یک سیستم واحد برای نسخه الکترونیکی هستیم.