تاثیر اسکفلدهای پلیمری قابل تزریق مخاط چسب حاوی آلوئهورا، زینک و مایکوفنولات مفتیل بر روی ضایعات لیکن پلان دهانی
Abstract
مقدمه: لیکن پلان دهانی (OLP) یک بیماری التهابی مزمن مخاط دهان در بزرگسالان است. روش دارو رسانی مخاط چسب دهانی در این بیماری می تواند مدت زمان کافی برای جذب داروها در محل استعمال به صورت موضعی را فراهم می کند. از سوی دیگر، خواص ژل آلوئهورا، زینک و داروی مایکوفنولات مفتیل (MMF) در ترمیم و التیام زخمهای پوستی و گاهی دهانی بصورت جداگانه نشان داده شده است. هدف مطالعه ی حاضر بررسی میزان اثربخشی اسکفلدهای مخاط چسب حاوی ژل آلوئهورا، زینک و مایکوفنولات مفتیل در مقایسه با درمان های روتین در درمان OLP بود.
روش ها و مواد: اين مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 12 بیمار مبتلا به OLP دو طرفه مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی تبریز طی سال 1400-1399، انجام گرفت. به مدت 15 روز، یک سمت دهان بیماران با اسکفلدهای مخاط چسب حاوی ژل آلوئهورا، زینک و مایکوفنولات مفتیل (گروه مداخله) و سمت دیگر دهان آنان با پمادهای ادکورتیل/تریادنت (گروه کنترل) مورد درمان قرار گرفت. اندازه ی ضایعات OLP با کولیس دیجیتالی و میزان درد و سوزش با مقیاس VAS برای هر یک از گروه ها طی قبل و پایان دوره ی درمان اندازهگیری شده و مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته ها: در این مطالعه، اندازه ضایعات OLP در هر یک از گروه ها به طور معنیداری رو به کاهش گذاشته بود (در هر گروه P<0.05 )، و تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر کاهش اندازهی ضایعات وجود نداشت (P=0.073). همچنین، میزان درد و سوزش در هر یک از گروهها به طور معنی داری در ابتدا و انتهای مطالعه کاهش یافته بود (در هر گروه P<0.05 )، مقدار این کاهش در میزان درد و سوزش در گروه اسکفلدهای مخاط چسب بطور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (P=0.012)،.
نتیجه گیری: استفاده از اسکفلدهای مخاط چسب حاوی ژل آلوئهورا، زینک و مایکوفنولات مفتیل به عنوان درمانی موثر برای OLP توصیه می گردد. تاثیر این درمان بر اساس نتایج این مطالعه برابر با درمان های روتین و موجود در بازار می باشد.