بررسی وضعیت مصرف سیگار و ارتباط آن با حمایت اجتماعی در سالمندان مبتلا به استئوآرتریت مراجعه کننده به مراکز آموزشی - درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
زمینه و هدف: مصرف دخانیات یکی از مهمترین علل مرگ و میر زودرس در سراسر جهان می باشد. پیر شدن جمعیت یکی از مهم ترین مسائل قرن حاضر می باشد. استئوآرتریت یکی از شایع ترین بیماریهای مزمن در دوره سالمندی و دومین علت ناتوانی میباشد. عوامل بسیاری بر آن موثر هستند که از آن میان می توان به مصرف سیگار اشاره نمود. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت مصرف سیگار و ارتباط آن با حمایت اجتماعی در سالمندان مبتلا به استئوآرتریت مراجعه کننده به مراکز آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گردید.
مواد وروش ها: اين پژوهش يك مطالعه مقطعی با رویکرد تحلیلی می باشد که بر روی 384 نفر سالمندان مبتلا به استئوآرتریت مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی شهر تبریز انجام گردید. نمونه گیری به صورت دو مرحله ای انجام گردید. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه ی اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه ی حمایت اجتماعی و پرسشنامه ی وضعیت مصرف سیگار بود. پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده ها از طریق نرم افزار SPSS آمار توصیفی و تحلیلی ، تحلیل شدند.
یافته های پژوهش: یافته های مطالعه حاضر نشان داد که حدود 1/16 درصد از سالمندان مبتلا به استئوآرتریت سیگاری بودند. میزان حمایت اجتماعی، خانوادگی و دیگران در سالمندان غیر سیگاری مبتلا به استئوآرتریت بالاتر از سالمندان سیگاری بود. که مصرف سیگار با حمایت اجتماعی در سالمندان مبتلا به استئوآرتریت، ارتباط مستقیم داشت. یعنی در سالمندانی که سیگار مصرف می کردند میزان حمایت اجتماعی بالاتر از سالمندان غیرسیگاری بود.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که میزان مصرف سیگار در سالمندان مبتلا به استئوآرتریت کمتر از میزان عمومی مصرف سیگار در ایران می باشد. میزان حمایت اجتماعی، خانواده و دیگران در سالمندان سیگاری نسبت به سالمندان غیر سیگاری بالاتربوده و از میان ابعاد مختلف حمایت اجتماعی بالاترین میزان مربوط به حمایت خانوادگی بود.