بررسی مدیریت و آگاهی، نگرش بهورزان درخصوص مدیریت پسماندهای خانههای بهداشت روستاهای شهرستان سلماس
Abstract
چكيده:
مقدمه: مدیریت پسماندهای پزشکی یکی از مهمترین چالشهای بهداشتی و زیست محیطی در سراسر جهان و بهویژه در کشورهای درحال توسعه مانند ایران است. آگاهی و عملکرد پرسنل بهداشتی اهمیت بسزایی در مدیریت پسماندهای پزشکی دارد، برخلاف مراکز بیمارستانی، مدیریت پسماندها در خانههای بهداشت کمتر مورد توجه قرار گرفته است. ازاینرو این مطالعه با هدف بررسی مدیریت و آگاهی و نگرش بهورزان در خصوص مدیریت پسماندهای خانههای بهداشت روستاهای شهرستان سلماس انجام گرفت.
مواد و روشکار: مطالعه حاضر در سال ۱۳۹۸، بهمنظور بررسی مدیریت و آگاهی، نگرش بهورزان در مدیریت پسماندهای خانههای بهداشت ، در ۱۲ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی و۶۳ خانه بهداشت و 106بهورزخانه های بهداشت شهرستان سلماس، با تکمیل پرسشنامه دانش، نگرش و عملکرد کارکنان در مديريت پسماندها، منتج از مطالعه تقیپور و همکاران(91) و جمعآوری دادهها از چک لیست بررسی وضعیت مدیریت جمعآوری و دفع نهایی پسماندها و پرسشنامه انجام شد.
نتایج: در این مطالعه ۳۶ نفر (۹/۳۳ درصد) از بهورزان مرد و ۷۰ نفر (۱/۶۶ درصد) زن بودند. میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد بهترتیب ۶۴/۳، ۰۱/۶ و ۲۱/۳ بود. نمره آگاهی ۷/۹۱٪ از مردان و ۴/87٪ از زنان ۴-۳ بود. بهورزان گروه سنی ۳۰ تا ۳۹ سال در مقایسه با سایر گروههای سنی، از نمرهآگاهی بهتری برخوردار بودند. افراد با سابقه خدمت بیش از ۲۰ سال، دارای نمره نگرش قابل قبول بودند. گروه سنی ۵۰ سال و بیشتر نیز در مقایسه با سایر گروههای سنی، از نمره نگرش بالاتری برخوردار بودند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین آگاهی و نگرش و همچنین بین آگاهی و عملکرد رابطه معنیداری وجود دارد.
نتیجهگیری: باتوجه به نتایج بدست آمده، آگاهسازی و آموزش کارکنان و ارائه دستورالعملهای بهداشتی جهت مشارکت موثر کارکنان ضروری بهنظر میرسد. در مورد مدیریت پسماندها نیز ارائه برنامههای منظم و تجهیز مراکز به وسایل بیخطرساز زبالههای عفونی، محل نگهداری موقت قبل از انتقال و دفن نهایی و وسابل حمل مناسب صورت گیرد.
واژگان کلیدی: مدیریت پسماند خانه بهداشت، آگاهی، نگرش، شهرستان سلماس