مقایسه ارزش تشخیصی سونوگرافی در کنار بستر با سی تی اسکن قفسه سینه در بیماران مشکوک به پنومونی ریه با گرافی سینه نامشخص در بخش اورژانس
Abstract
با توجه به اهمیت تشخیص سریع پنومونی در بیماران با بیماری مزمن و دردسترس بودن دستگاه سونوگرافی در این مطالعه به بررسی ارزش تشخیصی سونوگرافی lung bedside ultrasound در تشخیص پنومونی در بیماران دارای بیماری مزمن مراجعه کننده به بخش اورژانس بیمارستان امام رضا(ع) تبریز در سال 99 پرداخته شده است.
روش کار: در این مطالعه تحلیلی آینده نگر، 175 بیمار مراجعه کننده به اورژانس با علائم تنگی نفس و سرفه که گرافی سینه ی غیر تشخیصی داشتند و دارای اندیکاسیون سی تی اسکن قفسه ی سینه بودند به صورت در دسترس تا تکمیل حجم نمونه وارد مطالعه شدند. در این مطالعه توصیفی تحلیلی آینه نگر از سی تی اسکن به عنوان گلد استاندارد تشخیص استفاده شد. در راستای مطالعه بیماران با تشخیص اولیه پنومونی که به علت شرایط حادشان امکان فرستادن به گرافی و سی تی سینه را ندارند در ابتدا توسط خانم دکتر بالافر، متخصص طب اورژانس و با حضور محقق تحت سونوگرافی قفسه ی سینه قرارگرفتند. (اپراتور سونوگرافی کننده است که فقط یک نفر متخصص اورژانس سونوگرافی Bedside انجام می دهد.)سپس گرافی سینه بعمل آمد و بیماران با گرافی سینه ی نامشخص به سی تی اسکن قفسی سینه فرستاده شدند در نهایت داده های جمع شده با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته و با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوار، راک کروو ... مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین(انحراف معیار) سنی بیماران مورد مطالعه (05/8)86/64 سال بود. 60 درصد(105 نفر) از بیماران شرکت کننده در مطالعه مرد و 40 درصد(70 نفر) آنها زن بودند. تشخیص اولیه 43/59 درصد از افرد Pneumonia و 14/13 درصد آنها آسم، 86/10 درصدآنها ادم ریه، 57/8 درصد آنها COPD و 8 درصد آنها Pneumothorax بود. 86/54 درصد از بیماران در نهایت ترخیص شدند، 71/33 درصد آنها بستری شدند، 86/6درصد آنها فوت ودر نهایت 57/4 درصد آنها اعزام شدند. حساسیت سونو گرافی در تشخیص Subpleural Consolidation برابر با 1/94 درصد ، ویژگی 100 درصد ، ارزش اخباری مثبت 100 درصد و ارزش اخباری منفی برابر با 3/33 درصد بود. همچنین سونو گرافی در تشخیص Pleural effusion دارای حساسیت 2/69 درصد، ویژگی100 درصد ، ارزش اخباری مثبت 100 درصد ، و ارزش اخباری منفی 7/90 درصد بود. و حساسیت سونوگرافی در تشخیص Dynamic Air Bronchogram در بیماران مبتلا به پنومونی برابر 98% بود.