رابطه بین ابعاد سوادسلامت وابعادخودمراقبتی دربیماران مبتلا به بیماری سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا(ع)
Abstract
چکیده
مقدمه: خود مراقبتی یکی از مهمترین اصول زندگی و درمان موفقیت آمیز بیماران مبتلا به سرطان است. همچنین اولین قدم و موثرترین عامل برای خود مراقبتی سواد سلامت است.
هدف: هدف از این مطالعه ارزیابی رابطه بین سطح سواد سلامت و توانایی خود مراقبتی در بیماران مبتلا به سرطان پستان است.
روش کار: این مطالعه مقطعی و تحلیلی با استفاده از روش تصادفی و به صورت تمام شماری از 120 بیمار مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا تبریز در سال 1398 انجام شد. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد خودمراقبتی در بیماران مبتلا به سرطان پستان و سواد سلامت برای بزرگسالان ایرانی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی انجام شد.
نتایج: میانگین کل نمره سواد سلامت و خودمراقبتی به ترتیب 32/113 و 52/33 بود. نتایج حاکی از رابطه مثبت و معنادار بین ابعاد سواد سلامت شامل دسترسی، خواندن، ارزیابی، تصمیم گیری و درک و ابعاد خودمراقبتی شامل حفظ خودمراقبتی، مدیریت خودمراقبتی و اعتماد به نفس در خودمراقبتی است. یافته های رگرسیون نشان داد که خواندن، دسترسی و تصمیم گیری تأثیر مستقیم و معنی داری بر رفتارهای خودمراقبتی دارند (P-value ≤0.01).
نتیجه گیری: با توجه به رابطه مستقیم و معنادار سواد سلامت و ابعاد خودمراقبتی در بیماران مبتلا به سرطان پستان ، افزایش سواد سلامت آنها می تواند باعث بهبود خود مراقبتی آنها شود. علاوه بر این، به دلیل شیوع زیاد این بیماری در میان زنان، بهبود سواد سلامت می تواند در درمان این بیماری یا در افزایش کیفیت زندگی آنها موثر باشد.