بررسی خواص آنتی اکسیدا نت عصاره متانولی گیاه Phlomis caucasica(Rech.f.) در هپاتوسیت های ایزوله تازه تهیه شده رت
Abstract
مطالعات فارماکولوژیک، خواص آنتی اکسیدانتی بسیاری از ترکیبات گیاهی محافظ کبدی را که در طب سنتّی استفاده می شده اند را ثابت کرده است. حجم انبوهی از یافته ها نقش رادیکال های آزاد را در پاتولوژی بسیاری از بیماری ها نشان داده است. جنس فلومیس در طب سنتّی استفاده های متعددی از جمله: محافظ کبد و پروستات، اشتها آور، بیماری های پوستی، آنتی دیابت و صفراآور دارد. ما با استفاده از تکنیک غربال گری تسریع شده مکانیسم های سیتوتوکسیک /پروتکتیو ، اثرات حفاظتی- آنتی اکسیدانتی عصاره متانولی اندام هوایی گیاه فلومیس کوکازیکا ( از خانواده نعنائیان ) بعنوان یکی از 17 گونه اندمیک جنس فلومیس در ایران ، علیه آسیب های اکسیداتیو القا شده توسط سیستم های مختلف اکسیداتیو (آیرون-کینولین و استامینوفن) را در مدل سلول های هپاتوسیت های ایزوله مورد بررسی قرار دادیم.
روش کار
مقدار g100 از پودرآسیاب شده اندام هوایی گیاه فلومیس کوکازیکا توسط دستگاه سوکسله به ترتیب با حلال های -Nهگزان، دی کلرومتان و متانول ( هر کدام ml) عصاره گیری شد. فعّالیّت آنتی اکسیدانتی عصاره توسط تست کیفی و کمی DPPH تعیین شد. هپاتوسیت ها از رت SD بوسیله متود 2 مرحله ای پرفیوژن کلاژناز* جداسازی شد. مرگ سلولی با رنگ آمیزی تریپان بلو، تشکیل گونه های فعّال توسط پروب دی کلروفلورسین دی استات و پتانسیل غشایی میتوکندری MMP)) را با استفاده ردامین123 اندازه گرفتیم.
نتـایج
عصاره متانولی توانست از سمیّت اکسیداتیو کمپلکس آیرون-کینولین در مقایسه با ترکیب استاندارد اسید آسکوربیک جلوگیری کند. همچنین عصاره توانست بر سمیّت القا شده توسط استامینوفن اثرات متوسطی در مقایسه با ترکیب استاندارد N-استیل سیستئین داشته باشد.
بحث و بررسی نتایج
در راستای فرضیه ما، ترکیبات آنتی اکسیدانتی عصاره توانستند از آسیب اکسیداتیو، تولید ROS و از بین رفتن بیوانرژتیک میتوکندری ممانعت کنند. مکانیسم هایی چون: شلاتاسیون آهن، ممانعت و خنثی کردن رادیکال آزاد و متابولیت های سمّی مثل NAPQI و حدواسط های اکسوفریل، تنظیم سیگنالینگ سلولی و ممانعت از مسیرهای منتهی به نکروز یا آپپتوزیس مثلMPT، فعّالیّت آنتی اکسیدانتی غیر مستقیم، فعّالیّت متوقف کردن زنجیره اکسیداسیون( (Chain breaking و...میتواند در این محافظت سهیم باشند. مطالعات بیشتر بر روی ترکیبات ایزوله عصاره برای فهم دقیق مکانیسم محافظت لازم است.