اثر نانوکامپوزیت کیتوزان-اکسید روی حاوی جنتامیسين بر بيان ژنهای دخیل در كوئوروم سنسينگ سودوموناس آئروژینوزا
Abstract
افزایش مقاومت سودوموناس آئروژینوزا به طیف وسیعی از آنتی¬بیوتیکها، شیوع و مرگ و میر بالای ناشی از آن در بیمارستان¬ها و وجود سیستم کوئورم سنسینگ قوی در این باکتری از جمله فاکتورهای کلیدی در عفونت سودوموناس آئروژینوزا محسوب میشود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر نانوکامپوزیت کیتوزان-اکسید روی با یا بدون جنتامیسین در مهار سیستم کوئوروم سنسینگ در سودوموناس آئروژینوزا میباشد.
مواد و روش¬ها: در این مطالعه، نانوکامپوزیت کیتوزان-اکسید روی با و بدون جنتامیسین سنتز گردید، سپس خصوصیات نانوکامپوزیت مذکور با استفاده از تکنیکهایDLS (دستگاه پراکنش نور پويا)، SEM (میكروسكوپ الكترون پويشي(،XRD (پراش اشعه ایکس) وFTIR (طیف سنجی مادون قرمز) مورد ارزيايي قرار گرفت. سپس اثرات ضدمیکروبی این نانوکامپوزیت روي سودوموناس آئروژینوزا PAO1 با استفاده از روش میکرو براث دایلوشن ارزیابی شد. اثر غلظتهای MIC و MIC 4/1 نانوکامپوزیت به تنهایی و در ترکیب با جنتامیسین بر روی حساسیت باکتری به پراکسید هیدروژن، تولید پیوسیانین، تشکیل بیوفیلم و حرکت باکتری بررسی گردید. همچنین تاثیر این ترکیبات بر میزان بیان ژنهای تنظیمی کوئوروم سنسینگ lasI و rhlI با روش Real-time PCR بررسی شد.
یافتهها: نتایج حاصل از تعیین MIC نشان داد که سودوموناس آئروژینوزا در حضور نانوکامپوزیت کیتوزان-اکسید روی حاوی جنتامیسین در مقایسه با جنتامیسین خالص، 4 برابر کاهش MIC داشت. همچنین در حضور این نانوکامپوزیت تشکیل بیوفیلم (84%)، تولید پیوسیانین (4/82%)، حرکت سوارمینگ (76%)، حرکت Twitching (6/73%) و بیان ژن lasI (74%) و ژن rhlI (79%) نیز در مقایسه با نمونه کنترل کاهش یافتند، همچنین حساسیت به پراکسید هیدروژن (134%) نیز افزایش یافت. نتایج آماری نیز p value کمتر از 05/0 را نشان دادند که حاکی از معنادار بودن نتایج بود.