بررسی دانسیته پستان در ماموگرافی غربالگری در ارتباط با سایر ریسک فاکتورهای سرطان پستان
Abstract
سرطان سینه یکی از شایعترین سرطان ها در کل جهان و همچنین در ایران است. علی رغم پیشرفت هایی که در زمینه نقش مارکرهای ژنتیکی و بیوشیمیایی برای تشخیص زودرس آن صورت گرفته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی میزان دانسیته بافت پستان در جمعیت تبریز و ارتباط آن با ریسک فاکتور های سرطان پستان می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی در بازه زمانی یکساله زنان واجد شرایط مطالعه که جهت غربالگری به بیمارستان الزهرا مراجعه می کنند مورد بررسی قرار گرفته و پرسشنامه حاوی متغیرهای مرتبط با خصوصیات دموگرافیک بیماران شامل سن، متغیرهای آنتروپومتریک مثل BMI و متغیرهای وابسته به باروری و مصرف هورمون ها مانند سن شروع قاعدگی، مصرف قرص های ضدبارداری،وضعیت قاعدگی وضعیت شیردهی، تعداد فرزندان، زمان منوپوز و سایز پستان در بیمارانی تحت ماموگرافی قرار می گیرند تکمیل و مورد بررسی قرار می گیرد.
یافته ها: میانگین سن بیماران مورد مطالعه برابر ۹۶/۶ ± ۶۸/۴۵ سال با میانه ۵/۴۴ سال بود. جمعیت زنان با دانسیته پستان بالای ۵۰ درصد در مقایسه با دانسیته پایین پستان، بیشتر بودند (۴/۵۱ درصد در مقابل ۶/۴۸ درصد). در زنان بدون سابقه شیردهی فراوانی دانسیته پستان بالای ۵۰ درصد در ۴/۷۶ درصد زنان مشاهده شده بود. بیشترین فراوانی مربوط به سایز ۸۵ با فراوانی ۱۰۴ مورد (۷/۲۹ درصد) می باشد. بیشترین فراوانی مربوط به Type B با فراوانی ۱۵۴ مورد (۴۴ درصد) و سپس Type C با فراوانی ۱۵۲ مورد (۴/۴۳ درصد) می باشد. به طور معنی داری دانسیته های پایین تر در زمان منوپوز شده و در مقابل دانسیته های بالاتر در زمان منوپوز نشده مشاهده شده بود (۰۰۱/۰p=).