بررسی میزان شاخص های ژنی (miRNA) به عنوان بیومارکرهای تشخیصی جدید در سرم افراد دارای بیماری استئوپورز با شکستگی اینترتروکانت فمور
Abstract
استئوپروز یا پوکی استخوان به عنوان شایعترین اختلال استخوانی مرتبط با سن شناخته میشود، درواقع یک بیماری اسکلتی سیستمیک همراه با کاهش توده استخوانی و تخریب بافت استخوان همراه بوده و باعث افزایش شکستگیهای استخوانی میگردد. شکستگی اينترتروكانتريـك به عنوان یک شکستگی خارج کپسولی نسبتاً شایع استخوان ران در طی استئوپروز در نظر گرفته میشود که باعث ایجاد درد قابل ملاحظه و ناتوانی شدید که در نهایت منجر به کاهش کیفیت زندگی میگردد. از اینرو، تلاش برای ارائه روشهای تشخیصی زودرستر و دقیقتر در استئوپروز، یک تلاش مستمر و بهجایی میباشد. به نظر میرسد نشانگرهای اختصاصی سرم از نظر قدرت تشخیصی دارای ارزش بالایی باشند.
در این بین میکرو آر.ان.آها (miRNAs/miRs) بیومارکرهای حساستری هستند که بعنوان تعدیلکننده اصلی پس از رونویسی در توسعه و هموستاز استخوان پدیدار گشتهاند. نشان داده شده است که miRNA ها میتوانند نقش مهمی در تمایز ، توسعه ، اعتبار سنجی و بنابراین به عنوان نشانگرهای زیستی برای تشخیص ایفای نقش کنند.
مواد و روشها:
مطابق با معیارهای ورود و خروج مطالعه 50 نمونه خون افراد بیمار با تشخیص بیماری استئوپورز و همچنین 50 نمونه خون از افراد سالم انتخاب و بعد از توضیح اهمیت مطالعه حاضر و تکمیل فرم رضایت نامه کتبی توسط بیماران، جمع آوری و در ادامه سرم آنها جدا شد. بعد از استخراج RNA و سنتز cDNA با استفاده از پرایمرهای اختصاصیmiRNAهای مورد نظر تکثیر و میزان بیان ژنهای مورد نظر اندازهگیری شدند. در نهایت ارتباط سطوح سرمی این microRNAها بین دو جامعه آماری بیمار و سالم مقایسه گردید.
نتایج:
نتایج این مطالعه نشان داد که میزان بیانhas-miR-125b (*P< 0.05) ، has-miR-122a (**P< 0.01) ، miR-100 (**P< 0.01)، miR-96 (**P< 0.01) و miR-31 (**P< 0.01) به طور معنی داری در بیماران استئوپورتیک باشکستگی اینترتروکانتریک در مقایسه با گروه سالم افزایش یافت.