بررسی تاثیر استرس و میدان الکترومغناطیسی با فرکانس بسیار کم قبل و طی بارداری بر رفتار های شبه اضطرابی و افسردگی و میزان کریپتوکروم 2 در قشر پره فرونتال زاده های نر
چکیده
هدف از انجام این مطالعه تعیین اثر استرس و میدان الکترومغناطیسی با فرکانس بسیار کم قبل و طی بارداری بر میزان کریپتوکروم2 (CRY2) در قشر پره فرونتال و میزان کورتیکوسترون ((CORT سرم زاده های نر و ارتباط آن ها با رفتارهای شبه اضطرابی و شبه افسردگی بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه رت های ماده نژاد ویستار در 4 گروه (8تایی) کنترل (C)، استرس (S)، میدان ((EMF و استرس-میدان ((S-EMF طبقه بندی شدند. گروه کنترل در دستگاه میدان خاموش قرار گرفتند. حیوانات گروه استرس و استرس-میدان به مدت 21 روز قبل از بارداری و 21 روز در طول بارداری در مواجهه با استرس مزمن بودند.گروه میدان و استرس-میدان به مدت 4ساعت در روز در مواجهه با میدان الکترومغناطیسی بسیار کم فرکانس (50 هرتز و 100 میکروتسلا) قرار گرفتند. آزمون های رفتاری ماز مثبت و محوطه باز و شنای اجباری در زاده های نر در روزهای 80،81،90 انجام شد. پروتئین CRY2 در ناحیه پره فرونتال و CORT در سرم اندازه گیری شد.
یافته ها: نتایج نشان داد مواجهه مادران با استرس سبب بروز رفتار های شبه اضطرابی و شبه افسردگی و کاهش بیان سطوح CRY2 و افزایش میزان CORTسرم در زاده های نر شد. ولی مواجهه با استرس و میدان توام به طور معنی داری بروز رفتارشبه اضطرابی و شبه افسرگی را تقلیل داد. همچنین سطوح CORT سرم در گروه استرس-میدان در مقایسه با گروه استرس کاهش یافت.