امکان سنجی غربالگری الکترونیکی اختلال نقص توجه- بیش فعالی بالغین در تبریز در سال 1396
Abstract
ADHD بيماري شايعي است که بين 5 تا 12% از کودکان سنين مدرسه را گرفتار مي کند. در ابتدا اختلال نقص توجه - بيش فعالي به عنوان تاخير تکاملي در کنترل رفتاري دوران کودکي شناخته مي شد که معمولا تا دوره بزرگسالي از بين مي رفت. اما مدارک متعددي نشان داده اند که ADHD اختلالي است که تا سنين بزرگسالي باقي مي ماند. برآورد شیوع اختلال در دوران بزرگسالی یکی از نیازهای علمی محسوب می شود. با توجه به هزینه بالای مراجعه به درب منزل جهت غربالگری ADHD بزرگسالان لذا مطالعه حاضر با هدف امکان سنجی غربالگری الکترونیکی اختلال نقص توجه- بیش فعالی در جامعه صورت گرفت.
روش: این پژوهش ازنوع توصیفی-مقطعی است که به روش اجرای الکترونیکی آنلاین صورت گرفت. هیچ گونه محدودیتی برای مشارکت در ارزیابی الکترونیکی وجود نداشت و با نصب بنر و آگهی عمومی از افراد دعوت به مشارکت شد.این برنامه به مدت 6 ماه ادامه یافت. از پرسشنامه کانرز بزرگسالان CAAS-S:SV برای غربالگری آنلاین استفاده شد. در ادامه از بین همه افراد مشارکت کننده در پرسشنامه آنلاین تشخيص قطعي Adult ADHD با مصاحبه تشخيصي ساختاریافته (SCID-IV) بر اساس معيارهاي DSM-IV-TR و يوتا انجام گرفت. از روشهای آماری توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) برای تعیین شیوع ADHD استفاده شد.
نتایج: نشان داد که 799 نفر در عربالگری آنلاین شرکت داشتند. از این میان 462 نفر معیارهای ورود به مطالعه را داشتند. حجم مشارکت آنلاین Adult ADHD در مراجعین بیمارستان اسدآبادی تبریز به تعداد 462 نفر (34/0 درصد) بود.
اکثریت مشارکت کنندگان زن (4/63 درصد) و 19 الی 29 ساله (9/40 درصد) بودند. گروه سنی 29-19 سال در مقایسه با گروه سنی 39-30 سال، میانگین نمرات بالاتری در شاخص D پرسشنامه کانرز گزارش کردند. میانگین نمرات پرسشنامه کانرز در گروه جنس و سن تفاوتی نداشت. شیوع بر اساس نقطه برش شاخص D کانرز 71/35 درصد و شیوع بر اساس مصاحبه تشخیصی در بین کل افراد مراجعه کننده جهت مصاحبه حضوری 53/56 درصد به دست آمد. شیوع بر اساس مصاحبه تشخیصی در بین افراد غربالگری شده از طریق پرسشنامه کانرز 63/23 درصد و همچنین شیوع بر اساس مصاحبه تشخیصی در بین کل افراد مشارکت کننده در مطالعه 44/8 درصد بود.