ارزش تشخیصی IgG سرم بیمار به روش الیزا در تشخیص مایکوباکتریوم توبرکلوزیس
Abstract
بیماری سل از قدیمی¬ترین بیماری های عفونی است و در حال حاضر از جمله 10 عامل اول مرگ و میر در جهان است.در بسیاری از نقاط جهان و از جمله کشور ما بخشی از بیماران مبتلا به سل تشخیص داده نشده و تحت درمان مناسب قرار نمی¬گیرند. یکی از راه های اساسی حل مشکل فوق و کنترل بیماری،شناسایی سریع بیماران آلوده و شروع آنتی بیوتیک مناسب می¬باشد.در حال حاضر با توجه حساسیت پایین ، زمان بر بودن و گران قیمت بودن تست های تشخیصی بیماری سل بین تشخیص و درمان فاصله زمانی ایجاد شده و این مهم موجب افزایش قابل توجه شیوع بیماری شده است. از این رو در کشورهای در حال توسعه و مخصوصا کشور ما که یک منطقه آندمیک از نظر سل می¬باشد نیاز مبرم به تست سرولوژیکی سریع،دقیق و ارزان قیمت وجود دارد.
مواد و روش ها: این مطالعه ارزش تشخیصی از نوع مورد- شاهد بر روی بیماران مبتلا به سل در بیمارستان امام رضا و کلینیک تخصصی دانشگاه طی 1395 -1398 انجام گرفت. پس از انتخاب افراد گروه شاهد از افراد سالم (n=30) و مورد شامل افراد مبتلابه سل ریوی(n=30) و سل نهفته(n=30) براساس معیارهای ورود، نمونه خون افراد دریافت و در آزمایشگاه مرجع توسط کیت استاندارد از نظرآنتی بادی علیه آنتی ژن های 16، 36و 40 کیلو دالتونی مورد بررسی قرار گرفت.
يافته¬ها: میانگین( انحراف معیار) سن افراد تحت مطالعه 60/50) بود. اکثر مشارکت کنندگان46 نفر( 1/51 درصد) زن بود. بین دو گروه مورد با شاهد از نظر جنس و سن تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. بررسی سرولوژی آنتی ژنی نشان داد که 25 نفر از افراد مبتلا به سل ریوی و 26 نفر از مبتلایان به سل نهفته دارای نتیجه مثبت بودند و تنها 4 نفر از افراد گروه شاهد دارای نتیجه مثبت بودند. حساسیت، اختصاصیت، ارزش اخباری مثبت و منفی تست سرولوژی در بیماران سل ریوی به ترتیب %3/83 ، %67/86 ، %20/86 و% 83/87 و در مبتلایان به سل نهفته 20%، 67/86% ،60% ،52%،تعیین شد.