اثر مکملیاری عصاره پوست درخت کاج بر وضعیت متابولیک، سطح سرمی VCAM-1 و نمایههای تنسنجی در بیماران دیابت نوع دو مبتلا به میکروآلبومینوری
Abstract
مقدمه: دیابت نوع 2 (T2DM) به عنوان شایعترین بیماری متابولیک و بزرگترین مشکل بهداشت عمومی است. تغییرات غیر طبیعی مرتبط با دیابت نظیر هیپرگلیسمی و محصولات نهایی گلیکوزیله، استرس اکسیداتیو، سیتوکینها و عوامل التهابی منجر به افزایش بیان ملکولهای چسبنده نظیرملکول چسبنده سلول عروقی-1 (VCAM-1) میشوند. عصاره پوست درخت کاج فرانسوی ( PBE ) به عنوان یک مکمل گیاهی و استاندارد شده از بیوفلاوونوئیدهای محلول در آب است که طبق مطالعات پیشیین دارای خواص مفید متابولیک در بیماریهای مختلف میباشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر مکملیاری عصاره پوست درخت کاج بر وضعیت متابولیک، سطوح سرمی VCAM-1 و نمایههای تنسنجی در بیماران مبتلا به T2DM با میکروآلبومینوری انجام گرفت.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترلدار دوسوکور، 46 بیمار مبتلا به T2DM با میکروآلبومینوری به دوگروه مداخله و کنترل (23n= در هر گروه) تقسیم شدند. گروه مداخله عصاره پوست درخت کاج، به صورت دو کپسول mg50 و گروه دارونما کپسول حاوی نشاسته ذرت به مقدار مشابه، در مدت 8 هفته دریافت کردند. شاخصهای تنسنجی شامل وزن، قد، دور کمر، دور باسن در ابتدا و انتهای مطالعه اندازهگیری شد و نمایه توده بدن، دورکمر به باسن و دورکمر به قد نیز در ابتدا و انتهای مطالعه محاسبه شد. اطلاعات مربوط به دریافت غذایی افراد با استفاده از پرسشنامه یادآمد 24 ساعته غذایی 3 روزه در ابتدا، وسط و آخر مطالعه و نیز سطح فعالیت فیزیکی بااستفاده از پرسش نامه بین المللی فعالیت بدنی (IPAQ) در ابتدا و انتهای مطالعه اخذ گردید. نمونه خون ناشتا از کلیه شرکتکنندگان پس از 12 ساعت ناشتایی برای تعیین سطوح سرمی الگوی لیپیدی، انسولين، گلوکز، HBA1c، شاخص مقاومت انسولینی (HOMA-IR) و سطح سرمی VCAM-1 در ابتدا و انتهای مطالعه اخذ شد. همچنین برای به دست آوردن نسبت آلبومین به کراتینین ادرار(UACR) نمونه ادرار تصادفی اول صبح نیز از بیماران قبل و در پایان مطالعه جمعآوری شد.
یافتهها: در ابتدای مطالعه تفاوت آماری از نظر کلیه متغیرها بجز میانگین تری گلیسرید بین دو گروه وجود نداشت. پس از پایان مطالعه کاهش معنیدار در HbA1c (001/0p <) ، کلسترول تام (03/0p =)، 1 VCAM-سرم (001/0p <)، UACR (001/0p <)، دور کمر (02/0p =) و نسبت دور کمر به قد (01/0p =) در گروه دریافت کننده مکمل در مقایسه با گروه دارونما مشاهده شد. بعد از پایان مداخله HbA1c، کلسترول تام، سطوح VCAM-1 سرم، UACR، دورکمر و نسبت دور کمر به قد در گروه دریافت کننده PBE نسبت به قبل از شروع مداخله کاهش معنیداری داشت (به ترتیب001/0p <،005/0p= ، 001/0p <، 001/0p<،04/0= p و02/0p=). تغییرات در سایر متغیرها در گروه دریافت کننده مکمل معنیدار نبود. همچنین در گروه دارونما افزایش معنیداری در VCAM-1 سرم بعد از مداخله نسبت به میزان اولیه آن دیده شد(02/0p =). تغییرات در سایر متغیرها در گروه دارونما بعد از مداخله نسبت به مقادیر اولیه آن معنیدار نبود.
نتیجهگیری: مکملیاری با PBE سبب بهبود HbA1c، کلسترول تام، سطوح VCAM-1 سرم، دور کمر، نسبت دور کمر به قد و میکروآلبومینوری در بیماران مبتلا به T2DM گردید.
کلمات کلیدی: دیابت نوع 2، عصاره پوست درخت کاج، شاخص های گلیسمی ، پروفایل لیپیدی ، VCAM-1 ، نسبت آلبومین به کراتینین ادرار، شاخص های تن سنجی