بررسی مشخصات دموگرافیک، علایم بالینی و نتایج فالوآپ طولانی مدت بیماری استیل بزرگسالان در مراجعین درمانگاههای روماتولوژی تبریز
Abstract
بیماری استیل بزرگسالان (Adult Onset Still's Disease, AOSD)، یک اختلال التهابی سیستمیک نادر با علت ناشناخته است. این اختلال با تبهای نیزهای، راشهای محوشونده و درگیری مفاصل مشخص میشود با توجه به محدود بودن مطالعات انجام یافته در این زمینه و نبود مطالعه مشابه در منطقه ما، این مطالعه با هدف بررسی مشخصات دموگرافیک، علایم بالینی و نتایج فالوآپ طولانی مدت بیماری استیل بزرگسالان (AOSD) انجام یافت.
روش کار: در این مطالعه توصیفی بیماران مبتلا به استیل بزرگسالان مراجعه کننده به کلینیک روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در بازه زمانی اول فرورین ماه سال 85 تا آخر اسفند سال 98 تحت بررسی قرار گرفتند. پرونده تمام بیمارانی که در دسترس بود بررسی شده و اطلاعات مورد نیاز شامل اطلاعات دموگرافیک (شامل سن، جنس، سطح تحصیلات، سن شروع بیماری، فاصله زمانی بین شروع بیماری تا تشخیص و درمان، طول مدت بیماری، سابقه خانوادگی بیماری، استعمال سیگار)، علایم بالینی و نتایج فالوآپ طولانی مدت بیماری ثبت شد در نهایت داده ها وارد نرم افزار تحلیل اماری SPSS نسخه 22 شد.
نتایج: در طی این مطالعه تعداد 31 بیمار با تشخیص بیماری استیل بزرگسالان (AOSD) تحت بررسی قرار گرفتند. میانگین سن بیماران در زمان بروز بیماری 13 ± 37 سال بود. تعداد 19 بیمار (3/61 %) جنسیت مونث و تعداد 12 بیمار (7/38 %) جنسیت مذکر داشتند. فاصله زمانی بین شروع بیماری و دریافت درمان موثر به طور متوسط 5/5 ± 3/6 ماه بود. بیشترین علامت بیماران تب بود که در 1/87 % از بیماران وجود داشت. در مرتبه بعدی آرتریت، راش و میالژی بود که به ترتیب در 58%، 8/54 % و 2/45 درصد از بیماران گزارش شده بود. شایع ترین نوع آرتریت پلی آرتریت بود که در 40 درصد از موارد وجود داشت. آرتریت مچ دست در تمام بیماران دارای آرتریت وجود داشت. بیشتر بیماران با دو داروی هیدروکسی کلروکین و متوتروکسات درمان می شدند که به ترتیب در 9/83 و 2/74 درصد از بیماران مصرف می شدند. بیماران به مدت میانگین 33 ± 54 ماه پیگیری شدند. سن بیماران در زمان بررسی به طور میانگین 13 ± 41 سال بود. رمیسیون در 27 بیمار رخ داده بود (1/87 %) که به طور متوسط 10 ± 13 ماه بعد از درمان اتفاق افتاده بود. در 15 بیمار Flare رخ داده بود (4/48 %).