بررسی اثرات ان استیل سیتئین بر تغییرات اوره و کراتنین در بیماران سوختگی با نارسایی حاد کلیه
Abstract
بر اساس مطالعه ای دیگر ARF در بخش مراقبتهای ویژه 25-5% بیماران را مبتلا می سازد و نیز باعث افزایش مرگ و میر به میزان 60-15% شده و همچنین با افزایش هزینه های درمانی و مدت اقامت در بیمارستان، مشکلات فراوانی را باعث می شود. از این رو هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات ان استیل سیتئین با دوز 1800 میلی گرم بر عملکرد کلیه در بیماران با نارسایی حاد کلیه ناشی از سوختگی می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه که از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دو سویه کور می باشد تمامی اطلاعات مورد نیاز پژوهش اعم از سن، جنس، سابقه بیماری قبلی، طول مدت بستری، اوره، کراتینین، شدت و وسعت سوختگی بیماران مبتلا به نارسایی حاد کلیه جمع آوری شدند. 60 بیمار مبتلا به نارسایی حاد کلیوی ناشی از سوختگی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بیماران به صورت تصادفی به 2 گروه مساوی تقسیم شدند. پیامد اولیه کاهش میزان اوره و کراتینین بیماران بود. پیامد ثانویه بیماران بررسی طول مدت بستری در این بیماران بود.
یافته ها: تعداد ۶۹ بیمار مبتلا به نارسایی کلیه مورد بررسی قرار گرفتند که ۷ مورد (۱/۱۰ درصد) فوت شده بودند و ۶۲ مورد (۹/۸۹ درصد) زنده بودند. ۳۱ بیمار در گروه مداخله (with NAC) و ۳۱ مورد در گروه شاهد (without NAC) بررسی شدند. میانگین سن بیماران مورد مطالعه ۶۸/۹ ± ۶۶/۳۵ سال با میانه ۳۷ سال بود. کمترین سن ۱۹ سال و بیشترین آن ۵۶ سال بود. از نظر توزیع جنسی ۳۲ بیمار (۶/۵۱ درصد) مذکر و ۳۰ بیمار (۴/۴۸ درصد) مونث بودند. میانگین درصد سوختگی در بیماران مورد مطالعه ۶۶/۳ ± ۵۶/۱۴ درصد بود. در گروه مداخله و شاهد میانگین سطح کراتینین سرم قبل و بعد از مداخله به ترتیب برابر mg/dl ۶۹/۰ ± ۷۹/۲ و mg/dl ۱۱/۰ ± ۰۴/۱ ؛ mg/dl ۶۷/۰ ± ۸۶/۲ و mg/dl ۱۱/۰ ± ۰۵/۱ بود. در گروه مداخله و شاهد میانگین سطح اوره سرم قبل و بعد از مداخله به ترتیب برابر mg/dl ۱۷/۱۰ ± ۵۸/۵۴ و mg/dl ۳۵/۳ ± ۰۶/۲۳ ؛ mg/dl ۵۴/۹ ± ۸۰/۵۴ و mg/dl ۳۴/۳ ± ۲۲/۲۲ بود.