ریبوتایپینگ ایزوله های کلستریدیوم دیفیسیل جدا شده از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) تبریز در سال 1397
Abstract
كلستريديوم ديفيسيل یک میکروارگانیسم بی هوازی اسپوردار است که عامل ایجاد اسهال بیمارستانی و اسهال مرتبط با آنتی بیوتیک (AAD) است. تظاهرات بالینی آن می تواند از یک اسهال ساده تا کولیت با غشای کاذب متغیر باشد. با توجه به اینكه اسهال ناشي از كلستريديوم ديفيسيل يك مشكل اساسي در بيمارستان و جامعه محسوب مي گردد لذا شناسایی منبع عفونت این باکتری با استفاده از روش PCR-ribotyping در کنترل و جلوگیری از گسترش عفونت بیمارستانی ناشی از آن، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
مواد و روش ها: تعداد 160 نمونه مدفوعی از بیماران بستری در بخش های مختلف بیمارستان امام رضا (ع) تبریز جمع آوری شد. تست سریع ایمونوکروماتوگرافی به منظور تشخیص توکسین زا بودن کلستریدیوم دیفیسیل انجام شد. پس از آن نمونه ها در محیط کشت کلمبیا آگار حاوي 5% خون گوسفند در شرایط بی هوازی در 37 درجه سانتی گراد به مدت 5 روز کشت داده شدند. علاوه بر آن ایزوله ها از نظر وجود ژن های tpi ، tcdA و tcdB با روش PCR تایید شدند. در نهایت ایزوله ها با استفاده از روش PCR-ribotyping تعیین تیپ شدند.
یافته ها: از 160 نمونه جمع آوری شده، 23 (4/14%) ایزوله کلستریدیوم دیفیسیل با روش کشت و PCR جداسازی و شناسایی شدند. که 19 (6/82%) مورد از آنها توکسین زا بودند. فراوانی ایزوله های کلستریدیوم دیفیسیل توکسین زا به این شرح بود: A+B+ : 12 (1/63%)، A-B+ : 6 (6/31%)، A+B- : 1 (3/5%). 4 ايزوله هم A-B- بود. در روش PCR-ribotyping ، 23 ایزوله کلستریدیوم دیفیسیل در 2 خوشه قرار گرفتند. بعضي از ايزوله ها داراي شباهت 99% و ساير ایزوله ها داراي الگوي ريبوتايپينگ متفاوتي بودند.