بررسی ارتباط نمایه التهابی دریافت خوراک با خطر سرطان پستان؛ یک مطالعه مورد-شاهد مبتنی بر بیمارستان
Abstract
چکیده فارسی
مقدمه و هدف: التهاب مزمن به عنوان عامل مستعدکننده تومورزایی در بروز بسیاری از سرطان ها اهمیت دارد. مطالعات نقش مهم التهاب مزمن را در بروز و توسعه سرطان پستان تائید کرده اند. ترکیب غذای دریافتی به عنوان یکی از عوامل نقش آفرین بالقوه در پیدایش و حتی شدت یافتن التهاب مزمن در بافت یا در کل بدن می تواند ارتباط داشته باشد. ابزاری به نام نمایه التهابی دریافت خوراک (Dietary inflammatory index; DII) برای بررسی وضعیت التهاب زایی و استعدادپذیری خوراک دریافتی در رابطه با التهاب، اخیرا معرفی شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی همبستگی DII با خطر سرطان پستان در جامعه مبتلایان مراجعه کننده به بیمارستان های تبریز طراحی شده بود.
مواد و روش ها: امتیاز DII بر مبنای یک پرسنامه تکرر مصرف غذایی اعتبار سنجی شده 136 آیتمی محاسبه شد. گروه مورد شامل 1007 زن 27 تا 70 ساله، با سرطان پستان تائید شده از نظر هیستوپاتولوژیک، مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی-درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز و بیمارستان خصوصی نور نجات و گروه شاهد شامل 1004 فرد سالم با شرایط غیر نئوپلاستیک مراجعه کننده به همان بیمارستان های نام برده شده و در همان بازه ی زمانی بودند. با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک نسبت شانس و فاصله اطمینان 95% برای خطر سرطان پستان، برای هر کدام از چارک های DII محاسبه شد.
یافته ها:
افزایش امتیاز DII-ES (DII excluding supplements) با افزایش خطر سرطان پستان همراه بود. به طوری که آنالیزهای آماری تعدیل شده نشان دهنده ارتباط مثبت بین DII-ES و خطر سرطان پستان بود، و نسبت شانس برای افرادی که در چارک چهارم DII بودند، در مقایسه با افرادی که در چارک اول بودند 67 درصد بیشتر بود (فاصله اطمینان%95: 35/2-19/1). علاوه براین نسبت شانس سرطان پستان برای زنانی که در چارک چهارم DII-S (DII including supplements) بودند در مقایسه با زنانی که در چارک اول بودند 42 درصد بیشتر بود (فاصله اطمینان%95: 93/1-05/1).
در وضعیت پیش از یائسگی، نسبت شانس سرطان پستان برای زنانی که در چارک های دوم، سوم و چهارم DII-ES بودند، در مقایسه با زنانی که در چارک اول بودند به ترتیب 41/1 (فاصله اطمینان%95: 97/1-01/1)، 11/2 (فاصله اطمینان%95: 97/2-50/1) و 67/1 (فاصله اطمینان%95: 36/2-18/1) بود. همچنین آنالیزها نشان دهنده ارتباط مثبت بین DII-S و خطر سرطان پستان در وضعیت پیش از یائسگی بود، به طوری که نسبت شانس سرطان پستان برای زنانی که در چارک سوم و چهارم بودند، نسبت به زنانی که در چارک اول بودند به ترتیب 48/1 (فاصله اطمینان%95: 00/2-09/1) و 56/1(فاصله اطمینان%95: 11/2-15/1) بود.
نتیجه گیری: یافته های مطالعه حاضر همبستگی مستقیمی بین DII و خطر سرطان پستان به ویژه در وضعیت پیش از یائسگی نشان دادکه احتمالا گویای نقش استروژن در التهاب زایی بیشتر هست که میتواند برای پژوهش های آینده این موضوع مد نظر قرار گیرد.
واژگان کلیدی: سرطان پستان، نمایه التهابی دریافت خوراک، التهاب